Talv saabus nagu ikka ootamatult

Inge Rumessen 06. veebruar 2001, 00:00

Eile hommikul hukkusid sõiduauto ja liinibussi kokkupõrkes Tallinnas Paldiski maanteel rase naine ja alla kaheaastane laps, üks algkooliealine laps sai samas õnnetuses vigastada.

Tallinna liikluspolitsei andmeil oli Tallinnas eile hommikul kella poole seitsmest kuni kümneni juba kaheksa avariid, neist neljas said inimesed ka vigastada. Erakordselt külma öö tagajärjel on kõik eilsed liiklusõnnetused seotud libada teega.

Hommikul enne kella üheksat seiskus liiklus Tallinnas Pärnu maantee ja Liivalaia nurgal, sest üks patenditakso oli keset trammiteed välja surnud. Õnnetu olemisega taksojuht trampis õhukese jope väel ja paljapäi ümber masina abi leidmata, trammid seisid ja inimesed olid neist juba lahkunud. Liiklus taastus õige pea, kuid kella ühe paiku päeval seiskus trammiliiklus Tondil, kui lõpp-peatusse suunduvast trammist tuli kõva pauk ja pealtnägijate sõnul tõusis elav tuleleek katusest kõrge kaarega välja.

Kõiki autosid eile ilmselt ei õnnestunudki käivitada. Eesti Auto-Klubi Autoabi järjekorrad on eile hommikuks veninud kahe tunni pikkusteks.

Autoabi tehnilise direktori Jaanus Laasi sõnul on nad välja saatnud ka lisaautosid. Telefoni ootere?iim on ligi minutipikkune. ?Nädalavahetuse kokkuvõttes on väljakutsete arv umbes viiekordistunud,? ütles ta. ?Täpset arvu ei julge praegu öelda. Inimesed püüavad ka ise kuidagi hakkama saada ning helistavad meile alles siis, kui ka sõber enam aidata ei oska.?

Autoabi väljakutse maksab 200 krooni ja seda sõltumata asukohast. ?Olgu või Alutaguse metsa,? ütles Laas. ?Ega me kohe autot ära vedama ei hakka, põhiline on see ikka kohapeal käima saada.?

Iga abi antud 15 minuti eest küsitakse 100 krooni lisaks. Laasi sõnul oleks autoomanikel otstarbekam aga klubiga liituda ja osta endale 250 krooni maksev aastaringne autoabi kaart, mis hüvitab terve aasta jooksul antava abi.

Inimesed püüdsid õigeks ajaks tööle jõuda ühistransporti kasutades, mis koormas need üle. ?Mitu meie bussi on liinilt rikke tõttu tagasi tulnud, sest ülekoormuse tõttu ei pea vedrud vastu ning uksed ei sulgu,? andis autobussikoondise pressiesindaja Sirje Roht edasi sellise tungi tagajärjed.

Reedest eilseni olid Tallinna liinibussid sattunud juba 13 avariisse, millest paaril korral on õnnetuse põhjustaja bussijuht ise. Sõidugraafik oli ebakorrapärane juba nädalavahetusel, sest liiklus oli väga aeglane. ?Autod ukerdasid ees ning seetõttu ei jõudnud ka bussid peatustesse õigel ajal,? rääkis Roht. ?Nüüd peaks olukord stabiliseeruma.?

Siiski ei plaanitud eile busse graafikusse lisada, sest ettepanek selleks peaks tulema linnavalitsuselt. Säästva arengu ja planeerimise amet polnud ettepanekut teinud. ?Külm tuli ikkagi suhteliselt äkki ja ilmselt ei osatud seda ette näha,? leidis Roht.

Ajalehtede Postimees, Eesti Ekspress ja SL Õhtuleht kojukandega tegelevast Ekspress Postist öeldi, et külmade tõttu ei tohiks posti kättetoimetamisel tõrkeid tekkida. Mõnes piirkonnas on aga postiljonid haigestunud ja see võib põhjustada hilinemisi.

Eesti Päevalehte kodudesse toimetava ASi Rapos esindaja ütles, et leht jõuab ka kaugematesse kohtadesse niipea, kui teed on lahti aetud. Linnas said kõik oma posti eile hommikul õigeaegselt kätte.

Tänavaid saab soolatama hakata alles täna. ?Suurte külmadega on soola efekt väike,? selgitas Tallinna kesklinna tänavaid hooldava Tänavapuhastuse ASi juhataja Olev Mägi. ?Meie töö on raskeks teinud see, et lumi on kinni tambitud ja seda sajab pidevalt juurde.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing