Retseptide täpimäng

Merike Ojasson 07. veebruar 2001, 00:00

Mustamäe Polikliiniku Perearstikeskuse arst Tiina Jürgenson on üks neist, kes täppe retseptidele kleebib. ?Sain Alma apteegist kirja, et kleepige täpp ja inimene saab retseptiravimi viis krooni odavamalt. Mul on ainult kleepimise vaev,? ütleb Jürgenson. Ta kinnitab, et mingit lisalepingut tema ja apteegi vahel sõlmitud ei ole. ?On näiteks teatud astmarohud, mida apteek niisama ei telli. Mina helistan apteeki ja kui inimene sinna läheb, on rohi juba olemas. See ei ole suunamine konkreetsesse apteeki, ma ainult soovitan, ja inimesel ei ole nii palju jooksmist,? seletab Jürgenson.

Alma apteegi juhtaja Ly Kesküla kinnitab, et see on apteegipoolne initsiatiiv teha arstidega koostööd. ?On juhtumeid, kus arstile lähedal asuv apteek lihtsalt ei võta vajalikke ravimeid müüki ja inimene jookseb rohtu otsides mitmesse apteeki. Täpp garanteerib, et ta saab meie juurest viiekroonise soodustuse ja rohi on ka olemas,? ütleb Kesküla.

Allergoloog Larissa Rodman paneb täpikesi Viru Platsi Apteegi soovitusel. ?See on apteekide omanike otsus, et suurendada käivet. Mina märgistan retsepti ja inimene saab õiguse osta käsimüügist midagi 5 krooni odavamalt. See on heategu patsientidele, midagi kriminaalset siin ei ole. Viru Platsi Apteegi grupp pakkus paljudele arstidele võimalust, et inimene saaks märgiretseptiga apteegist odavamalt osta. Eks see on natuke tülikas, paljud ei viitsi seda teha,? räägib Rodman.

Viru Platsi Apteegi ASi juhatuse liige Veiko Korjus nimetab mummukestega varustatud retseptidega tegelemist enesetutvustuseks.

?Alustasime sellega paar aastat tagasi, kui nägin, et pensionärid on valmis ka krooni võrra odavama rohu pärast mitu kohta läbi käima. Meie kolmes apteegis on pensionäridele ja invaliididele niikuinii soodustus ette nähtud, nüüd saavad arstide poolt mummuga märgitud odavama ravimi ka teised ostjad. Arst ei saa sellest mummukeste panemisest mingit majanduslikku kasu, nad saavad emotsionaalset kasu,? sõnab Korjus.

Tallinna kesklinnas asuva Keldrimäe apteegi juhataja Marve Kanter ei osanud märgistatud retseptide kohta midagi arvata.

?Selliseid retsepte on ikka vahel ka meie juurde sattunud. Ei tea, miks märk peal on, ehk mõni arst teeb apteegiga koostööd. Inimesed ütlevad siis, et mind saadeti küll teise apteeki, aga ma tulin ikka siia,? räägib Kanter.

ASi Herba Apteek juhataja Krista Veisman kommenteerib, et apteekidel on lubatud juurdehindlusprotsent nii väike, et ka viiekroonist soodustust ei ole finantsiliselt võimalik teha. ?Ma ei tea, kuidas need apteegid toime tulevad ja mida need märgid retseptide peal tähendavad. Meie juurde ei ole selliseid retsepte sattunud,? ütleb Veisman, kes ei välista ka võimalust, et tegemist on ebaseadusliku kokkumänguga apteegiketi ja arstide vahel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing