Ervin Soon • 7. veebruar 2001 kell 15:48

Liisingufirmad jooksevad tormi korteriühistutele

Ühisliisingu AS ja AS Sampo Liising töötavad välja sarnast pakkumist jaanuaris Hansa Capitali poolt turule toodud tagatiseta laenutootega korteriühistute remondiks, sest näevad tootele suurt perspektiivi.

Ühisliisingu müügidirektor Indrek Julge sõnul on korteriühistutele mõeldud tagatiseta laenutoode väga perspektiivne. 'Meil on seni olnud ühistusse kuuluva korteri pantimist nõudev finantseerimistoode, kuid oleme arutanud ka pandita toote väljatöötamise võimalusi. Praegu teeme juriidilist analüüsi, kuidas tagatise puudumisel riski maandada,' ütles Julge.

Tema sõnul ei soovi Ühisliising Hansa Capitali toote varianti matkida, kuna peab seda esialgu liiga riskantseks.

Ka Sampo Liising soovib juba märtsis tagatiseta laenutootega korteriühistutele alustada, kusjuures laenutingimused peaaegu Hansa Capitali omadest ei erine. ?Võib-olla võtame ära osa Hansa Capitali turust, kuid ilmselt saame juurde ka kliente väljaspoolt korteriühistute liitu,? rääkis Sampo Liisingu järelmaksu tootejuht Tanel Veisson.

Hansa Capital kavatseb oma tütarettevõtte ASi Hansa Liising Eesti kaudu esimesele aastal väljastada korteriühistutele 200-300 miljonit krooni laenu ning jõuda 3-5 aasta perspektiivis selles sektoris 1 miljardi kroonise laenuportfellini. Eestis on korterimajade minimaalse remondi vajadus Hansa Capitali andmetel ca 11 miljonit krooni.

Eesti Korteriühistute Liidu esimees Andres Jaadla on ühistute senist vähest laenamist majade remondiks põhjendanud tagatise nõudega seniste laenutoodete puhul. Ühistutes ei soovi enamasti üksikliikmed oma korterit ühistu laenuks pantida, mida kinnitavad ka ühistud.

Hetkel kuum