Link võib kahjustada lingitava veebilehe huve

Mari Toomsoo 08. veebruar 2001, 00:00

Kas olete kindlad, et teie koduleheküljele üles pandud lingid ei too teile kaela pikka ja vaevalist kohtuteed?

Välisriikide linkimist puudutavad kaasused peaksid olema hoiatavaks eeskujuks ka kodumaistele veebilehekülgede koostajatele ning tellijatele.

Linkimist puudutavad vaidlused ei pruugi küll alati jõuda kohtusse (näiteks USA kaasuses Ticketmaster versus Microsoft lahendasid pooled süvalinkide kasutamisest tuleneva vaidluse kohtuväliselt), kuid asjade selline käik on täiesti reaalne.

Suurbritannia kaasus the Shetland Times Ltd versus Dr Jonathan Wills and Zetnews Ltd on jõudnud juba mõne aja eest kohtuotsuseni, mille kohaselt Zetnews Ltd rikkus The Shetland Times Ltd kodulehekülje alldokumendile viiva süvalingiga viimase autoriõigusi. Kohtulahendi saanud välisriikide kaasuseid on olemas veel päris mitmeid teisigi.

Siin kohal kerkib küsimus, miks Eestis linkimisega seotud kaasuseid kohtusse ei ole veel jõudnud? Kas Eesti seadusandlus ei võimalda seda või järgitakse linkide üles panemisel piinliku täpsusega seadusesätteid?

Põhjus peitub siiski pigem valdkonna suhtelises uudsuses ning inimeste väheses teadlikkuses nende õigusi ja kohustusi ning õiguste kaitse viise puudutavas osas. Kuigi arusaam, et Internet on õigusvaba ruum, pole enam valdav, ei ole jõudnud tavateadvusse veel võimalus kaitsta oma õigusi just siin ja praegu ning Eesti vabariigi seaduste alusel.

Arvestades asjaolu, et linkide kasutamine on WWW funktsioneerimise põhialus, ei saa lingi kui sellise üles seadmist automaatselt lugeda lingitava veebilehekülje omaniku või autori õigusi rikkuvaks. Kuidas lingi ülesseadmine siis üldse võib kahjustada teise isiku ja kodulehe omaniku seaduslikke huve?

Silmas tuleb pidada, et linke on mitmesuguseid, tulenevalt nende olemusest ja funktsioneerimise iseärasustest (tavalised lingid, süvalingid, raamivad lingid). Samuti tuleb jälgida, mida veebileheküljel lingina kasutatakse ? kas see on teise veebilehekülje pealkiri, tsitaat või teisele isikule kuuluv registreeritud kaubamärk.

Linkide üles panemisel tuleb arvestada ka seda, et ei kahjustataks teise isiku seaduslikke huve tema nime või ärinime õigustamatu kasutamisega oma kodulehel.

Kindlasti peab konkurendi koduleheküljele viiva lingi seadmisel eelnevalt mõtlema, kas sellist käitumist võidakse käsitleda näiteks kõlvatu konkurentsina.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing