Sakslaste kaasamine VEBi võlanõudesse põhjustab Eestile ebameeldivusi

08. veebruar 2001, 17:08

Sakslaste kaasamine Cleider Projectsi poolt Venemaa Välismajanduspanga VEB võlgade sissenõudmisesse Eesti eevõtetelt muudab Eesti riigi positsiooni ebameeldivaks, sest Euroopa Liiduga ja rahaliiduga ühinemisel peame hakkama oma kohustusi selgitama Euroopa Keskpangale, ütles Riigikogu rahanduskomisjoni liige Kalle Jürgenson.

Eesti Pangal on tänu sõlmitud lepingule VEBi ees kohustus aidata kaasa võlgade sissenõudmisele Eesti ettevõtetelt, mida aga pole seni täidetud.

Venemaa ettevõtjatele kuuluva off-shore-firma Cleider Projectsi poolt esindatavad VEBi laenud võivad Jürgensoni sõnul kaasa tuua kuni miljardi krooni suuruse nõuete laviini Eesti riigi vastu, mille tagajärjel iga Eesti maksumaksja peaks kergendama kukrut ligi 1600 krooni võrra.

Mullu novembris võitis Cleider Projects Lääne-Viru maakohtus riigile kuuluvalt ja likvideerimisel olevalt ASilt Kunda Tehased 735 000 krooni suuruse nõude, mis on osa ligi 28 miljoni krooni suurusest võlast VEBi ees.
Kunda Tehased kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse, kus see võib arutusel tulla kuni tänavu märtsikuuni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing