Kiire kohtutäiturite reform tekitab kaose

Merike Ojasson 09. veebruar 2001, 00:00

Sissenõudja võib oma nõude viia inimesele, kes ei pruugi mõne nädala pärast enam kohtutäiturina töötada.

Inkassofirma Julianus Inkasso OÜ juhataja Jaanus Laidvee hinnangul on täitevametistes juba praegu märgata, et asjadega tegeletakse aeglasemalt kui varem. ?Fakt on see, et märtsis see uus seadus tööle ei hakka. Kuigi me ei ole kohtutäituritele otsesed konkurendid, tekib meie jaoks segadus selles osas, et mingil ajal meie asju ei menetleta. Uus seadus on kiirustades tehtud, kuigi pikemas perspektiivis on reform kindlasti positiivne, kui täituri sissetulek sõltub otseselt tema tegevusest. Sellest saab rääkida ehk poole aasta pärast,? arvas Laidvee.

Justiitsministeeriumi asekantsler Priidu Kama tunnistas kohtumisel Tallinna linnakohtu kohtutäituritega, et reformi läbiviimine on poliitiline otsus. Ta arvas samas, et üleminek vabakutseliste kohtutäiturite süsteemile ei tohiks väga valulik olla. ?Me oleme huvitatud, et parem osa jätkaks täituritena tööd. Reform ei ole mõeldud selleks, et täituritest lahti saada,? ütles Kama.

Samas on vastuseta küsimused, kes ja kuidas hakkab tegelema nende nõuetega, mille kohta on täituritel praegu toimikud avatud. ?Seda ei ole, et uus täitur peaks eelmise toimingu asju üle võtma,? kinnitas Kama. ?Otsesõnul ei ole sätestatud, mis ajast hakkab täituri vastutus. See on kindel, et eelmiste toimingute eest uus täitur vastutust ei kanna.?

Kohtutäituri seaduse järgi peavad vabakutselised kohtutäiturid alustama tööd 1. märtsil, samas otsitakse kuni 15. veebruarini lehekuulutusega ametikohtadele nn inimesi tänavalt, kellele on esitatud vaid kaks tingimust ? kodakondsus ning eesti keele oskus kõnes ja kirjas.

Väljakuulutatud konkursi tingimuste järgi peab ministeerium kahe nädalaga viima läbi kolmevoorulise konkursi, et leida 89 vabakutselist täiturit või nende asendajat.

Tsiviiltäite reformi juures kannab kiirustamismärke fakt, et siiani ei ole avaldatud tulevaste vabakutseliste kohtutäiturite tasumäärasid. Puudub selgus, mis vahendite eest ja millistes ruumides kohtutäiturid alates märtsikuust inimesi vastu võtavad. Keegi ei tea, mis tingimustel saavad endised või uued täiturid kasutada spetsiaalselt kohtutäituritele loodud arvutiprogrammi, mis on hädavajalik, sest välistab võimaluse, et ühele isikule või firmale esitatud nõudeid menetleksid eri täiturid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing