Tallinna majavalitsused ahvatlevad kinnisvarafirmasid

Andres Kärssin 09. veebruar 2001, 00:00

Tallinna ettevõtlusameti kontrolliosakonna juhataja Vello Ervini sõnul on neljast majavalitsusest koosneva majavalitsuste müügipaketi vastu huvi tundnud kaheksa firmat, nende nimesid enne lõplike pakkumiste tegemist ta täpsustada ei taha.

?Eluaseme teenus on inimestele vältimatuks teenuseks,? kommenteeris Ervin kinnisvarafirmade huvi motiive. Samuti viitas ta näitena Põhjamaade praktikale, kus korteriühistud ei võta majade kogu hooldust enda kanda, vaid sellega tegelevad ikkagi kinnisvarahaldusfirmad, kes saavad suurmatest mahtudest lähtuvalt teenuseid odavamalt osta.

Esimesse paketti pandud Mustamäe Kinnisvarahalduse, Nõmme Elamu, Pelguranna Kodu ja Karjamaa Kinnisvarahoolduse aktsiad ja osad pani linn müüki alghinnaga 13,5 miljonit krooni. Paketi ?präänikuks? on ainsana kasumlikult tegutsenud Mustamäe Kinnisvarahaldus, mille hooldada on ka müüdavatest majavalitsustest kõige suurem pind ? 11 800 korterit ehk ligi pool miljonit ruutmeetrit.

Selle nädala alguses kuulutas Tallinn välja ka teise neljase paketi enampakkumise. Priisle Kinnisvarahalduse, Kristiine Kinnisvarahalduse, Pelgulinna Kinnisvarahoolduse ja Kalamaja Kodu tulid müüki alghinnaga 17,3 miljonit krooni.

Oma huvi müügis olevate majavalitsuste vastu kinnitasid mitmed küsitletud kinnisvarafirmad, ainsana teatas oma osalemisest esimese paketi enampakkumisel ESS Kinnisvarahooldus.

Urmas Laur Uus Maa Kinnisvaragrupist ütles, et enampakkumisel osalemist alles kaalutakse. ?Tahame selgusele jõuda, mida me ostame,? lisas ta.

Kinnisvarainvesteeringute ja arendamisega tegeleva Metro grupi esindaja Sulo Nigul kinnitas samuti huvi majavalitsuste vastu, kuid märkis, et enampakkumisel osalemise kohta pole veel otsust langetatud.

ESS Kinnisvarahoolduse juhatuse esimehe Heigo Kaldra hinnangul vaevalt et nii paju pakkumisi tuleb, kui on olnud majavalitsusi tutvustava materjali väljavõtjaid. ?Ei usu, et neid strateegilisi investoreid nii palju on,? tõdes ta, pidades ESS Kinnisvarahoolduse potentsiaalseteks konkurentideks nii kinnisvara- ja ehitusfirmasid kui ka finantsinvestoreid.

Kaldra sõnul on müüdavate majavalitsuste kõige suuremaks probleemiks debitoorsed võlgnevused. Nii näiteks võlgnevad kokku 12 müüki tulevat linnale kuuluvat kinnisvarahooldusettevõtet Tallinna Soojusele 84 miljonit krooni ning Tallinna Veele ligi 20 miljonit krooni. Kokku ületab majavalitsuste kahjum 30 miljonit krooni.

Kinnisvaraspetsialistide hinnangul ei tohiks majavalitsuste müügiga mingit hinnatõusu kaasneda, pigem on oodata selle valdkonna korrastumist ning kahtlaste tehingute lõpetamist Tallinna elamumajanduses, mille olemasolu on mitu korda tunnistanud ka linnapea Jüri Mõis.

Tallinna elamufondi haldamiskäive on ligi kaks miljardit krooni aastas, haldusteenused moodustavad sellest summast umbes kümnendiku.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing