Ülo Toomsalu • 9. veebruar 2001 kell 6:20

Veiseliha puudus põhjustab hinnatõusu

Viimase aasta jooksul märkimisväärselt tõusnud veiseliha kokkuostuhinnad on tekitanud Eesti turul veiseliha puuduse, sest talunikud on suure osa oma vanadest loomadest juba tapamajja viinud, kuid pullvasikaid sinna enam ei vii, kirjutab Postimees.

Kui möödunud aasta alguses maksti rümbakaalu järgi noorlooma liha kilo eest 21 kuni 22 krooni, siis nüüd on see hind tõusnud juba 27 kroonini ning talunikud ennustavad selle tõusu jätkumist.

Valga Lihatööstuse peadirektori Elmut Paaveli sõnul on hinnatõus tingitud veiste arvu vähenemisest. ?Lisaks sellele on talunikud hakanud kasvatama noori pullvasikaid, kes varem viidi madala hinna tõttu praktiliselt kohe tapamajja, ja seegi on lihanappuse põhjuseks,? rääkis Paavel.

Lihapuudus on mitmed lihatööstused viinud selleni, et sarnaselt piimakombinaatidega on hakatud pidama oma farme, kindlustamaks ennast toormega.

?Meil kasvab lautades praegu 1100 looma, kellest pooled on just pullvasikad. Kuidagi tuleb ennast ju toormega kindlustada, sest teistest riikidest on seda raske osta ja ega see oluliselt soodsam ka ole,? lausus Paavel.

Harjumaa taluniku Vello Eensalu sõnul on tõenäoline, et liha hinnatõus mingil määral veel jätkub, sest talunikud on järjest enam hakanud mõtlema ka lihalooma kasvatamisele. ?Kui see ennast ära tasub, on sellega kindlasti mõtet tegelda,? leidis ta.

Hetkel kuum