Kas Mart Laar peab peaministri kohalt tagasi astuma?

12. veebruar 2001, 00:00

Ma pole peaminister Mart Laariga koos kõmmutamas käinud ja seetõttu ei tea, mis seal tegelikult toimus. Kui oled ühiskonnaelutegelane, siis tira?eeritakse sinu pilti tuhandetes eksemplarides. Kui minu pildid olid prügikastide küljes, siis ei saa ma ju süüdistada koera, kes seal juures jalga tõstis. (Äripäev Online 09.02.)

See peaks olema tema südametunnistuse asi. Ma usun, et ta ikkagi tulistas, olen kuulnud, et tunnistajaid on 50?60 inimest ja nad kõik ei hakka valetama. Kui ta lasi, siis ta peaks tagasi astuma. Kui ta tõesti ei tulistanud, ei näe ma põhjust tagasiastumiseks.

Põhjus ei ole niivõrd tulistamises, kuivõrd selles, et tegeldakse pseudoasjadega. Eesti inimese probleem ei ole praeguse kaardi ümberjoonistamine. Maal on paisuv tööpuudus ja süvenev kihistumine, mis toob kaasa narkomaania jm. Haridusministeeriumi kolimine, ebaõnnestunud erastamised jne. Umbusaldamise põhjus on seal.

Ma arvan, et arenenud demokraatiaga ühiskondades ja riikides oleks see täiesti normaalne. Võtame kasvõi selle Mona Sahlini küsimuse, kes ostis Rootsis riigi pangakaardiga sukkpüksid ja pidi tagasi astuma. See on tunduvalt muust mastist tegu, aga ta astus kohe kõrvale. Ma ei räägi Eerik Niiles Krossist, kelle lastetuba, paistab, ei ole päris perfektne.

Noh, kui satud sellisesse kohta ja kui tehakse ettepanek, et kas nüüd härrased ei tahaks märki lasta ? mina võtaks selle ettepaneku kohe vastu.

Aga siin on mitu tahku. Kui ta tõesti ise tulistas, teades, mille pihta ta tulistab, siis jah. See on juba natuke hullem kui Joschka Fischeri juhtum, kes noorest peast politseinikega kakles. Umbusaldust võib küll avaldada, see on Keskfraktsiooni kohus. Eriti veel sellise asja puhul. Aga kui seal teised tulistasid ? Laar ei pruukinud seda üldse teada, mille pihta lastakse. Kas see peaks viima tagasiastumiseni, on küsitav. Kui aga oli teadlik tegu, siis võiks tagasi astuda. See ei pruugi muidugi tähendada praeguse opositsiooni võimuletulekut. Lihtsalt peaministri väljavahetamine. Iseasi, kas uus peaminister saab tulla Isamaaliidust. Siis ükskord vist ometi realiseeruvad Siim Kallase unistused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing