Telekomisektor palavikus

Raivo Sormunen 12. veebruar 2001, 00:00

Nädala viimasel päeval liikus investorite müügisurve all Tallinna börsil allapoole nii Eesti Telekomi kui üllatuslikult ka Hansapanga aktsia hind.

Eesti Telekomi aktsia languse taga 85 kroonini ehk 1,5% oli reedel lisaks neljapäeval avaldatud majandustulemustele süüdi ka Euroopa telekomisektori kiire langus. Reedel langes Euroopa telekomiindeks 2,9%, kusjuures Telekomi ühe suuromaniku Sonera aktsia langes 6,5%, olles kaotanud oma rekordtasemest eelmise aasta märtsist juba 82%. Sama ajaga on aga oma sektoris üks maailma tugevaima rentaabluse ja suuri dividende maksva Eesti Telekomi aktsia kaotanud oma väärtusest ligi 46%. Telekomisektori suure languse taga on ebarealistlikud kiired arenguprognoosid kogu uue majanduse suhtes, mis ületavad oluliselt reaalset arengukiirust.

Reedel teatas esimese börsifirmana Norma, et ta maksab eelmise aasta eest 5 krooni aktsia kohta dividendideks. Lisaks eelpool mainitud kahele ettevõttele ootaks suuri dividende ka Saku Õlletehaselt.

Kui Eesti Telekomi osas oligi pärast neljapäeval avaldatud prognoositust mõnevõrra madalamaid majandustulemusi oodata langust ka reedel, siis Hansapanga aktsia vajumine 140 kroonini ehk 1,1% oli mõnevõrra üllatav. Küllap on investorid Hansapanga suhtes ettevaatlikud, kuna ta on üks järgmisi Tallinna Väärtpaberibörsil noteeritud ettevõtteid, kes avaldab oma eelmise aasta majandustulemused.

Lisaks Hansapanga neljapäeval avaldatavatele 2000. aasta majandustulemustele ootavad investorid pangalt ka edasiliikumist Leedu Hoiupanga ostmise suunas, mille osas Leedu poliitilised institutsioonid tunduvad kasutavat venitamistaktikat. Hansapanga strateegias on selle tehingu teostumine suure tähtsusega, tõstes oluliselt Hansa Grupi varade mahtu, mis annab baasi ka kasumi kiireks kasvuks.

Uue rekordkõrguseni jõudis reedel suure trikiga Kaubamaja aktsia, millega tehti enne päeva lõppu ostutehing 70 krooni juures, kus omanikku vahetas üks aktsia. Analoogne kübaratrikk tehti sama aktsiaga ka möödunud kolmapäeval 69 krooni tasemel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing