USA majandusel kolm arengustsenaariumi

12. veebruar 2001, 15:17

USA majandusel on võimalikud nn V-, U- ja L-stsenaarium. Kõige optimistlikum neist on V-stsenaarium ja sellel on ka kõige rohkem toetajaid, kõige pessimistlikum aga L-stsenaarium, mille võimalusse usuvad siiski vähesed, kirjutab Dagens Industri.

V-stsenaariumi pooldajad usuvad, et USA nõrk majandusareng piirdub esimese poolaastaga, seejärel hakkavad intresside alandamised ja maksude vähendamised mõjuma, mille tulemusena tuleb 2001. pea sama hea kui 2000. aasta. Arvestatakse, et keskpank on valmis baasintressi langetama praeguselt 5 protsendilt vajaduse korral isegi kahele. Lisaks aitavad presidendi algatatud maksukärped taas ergutada tarbimist.

U-stsenaariumi kohaselt jääb kogu 2001. a majanduskasv nõrgaks ning jätkuvad jõulised intressialandamised. Dollari nõrgenemine jätkub ning tarbimine ja investeeringud vähenevad.

L-stsenaariumi pooldajad usuvad, et kodumajapidamised sattuvad suurte võlgade tõttu raskustesse, kui kinnisvara ja aktsiate hinnad peaksid järsult kukkuma, ja piiravad seetõttu tunduvalt tarbimist. Dollar nõrgeneb tugevalt ja üsna pikaks ajaks, kui välisinvestorid peaksid hakkama raha USAst välja viima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing