Pensionikindlustuse lisad ei ole tulumaksuvabad

19. veebruar 2001, 16:02

Tulumaksusoodustusega pensionikindlustuslepingu juurde sõlmitud lisakindlustuslepingu maksed ei arvata maksustatavast tulust maha, teatas rahandusministeerium pärast asjaosaliste ümarlauakohtumist.

?Hansapanga Kindlustuse AS kinnitas valmisolekut väljastada oma kindlustusvõtjatele uued tõendid tasutud kindlustusmaksete kohta, kuivõrd varem väljastatud tõendites ei olnud lisakindlustuse makset eraldi välja toodud. Nende kindlustusseltside poolt väljastatud tõenditega, mis on nõuetele vastavad, maksuamet probleeme ei näe ning mingeid takistusi tulumaksu tagastamisel ei teki,? seisab rahandusministeeriumi pressiteates.

Need teised kindlustusseltsid on Bico, Seesam, Sampo ja Ühispanga Elukindlustus.

Rahandusministeeriumi eestvedamisel toimunud maksuameti, kindlustusinspektsiooni, Kindlustusseltside Liidu, kindlustusseltside ja rahandusministeeriumi esindajate kohtumise eesmärgiks oli ühtlustada erinevate osapoolte seisukohti tulumaksusoodustusega pensionikindlustuse lepingute alusel makstud kindlustuspreemiate käsitlemisel tulumaksuseaduse valguses.

Kohtumisel jõuti ühisele seisukohale, et tulumaksusoodustusega pensionikindlustuslepingu juurde sõlmitud lisakindlustuslepingu alusel tasutud kindlustusmaksed ei kuulu kindlustusvõtja maksustatavast tulust mahaarvamisele ning lisakindlustuse hüvitistelt ei arvestata seega tulumaksu. Lisakindlustusena käsitletakse lepingut, mis on sõlmitud kooskõlas kindlustustegevuse seaduse § 8 lõige 5 punkti 5 alusel väljastatud tegevusloaga.

Tulumaksusoodustusega pensionikindlustuse lepinguid saavad sõlmida vaid need kindlustusseltsid, kellele on väljastatud vastav tegevusluba rahandusministri poolt. Eestis on täna selline tegevusluba väljastatud viiele elukindlustusseltsile (BICO Elukindlustus AS, Hansapanga Kindlustuse AS, AS Sampo Eesti Elukindlustus, Seesam Elukindlustuse AS, AS Ühispanga Elukindlustus). Enne tegevusloa väljastamist on Kindlustusinspektsioon kontrollinud kasutatavaid kindlustustingimusi ja äriplaane. Sõlmitud tulumaksusoodustusega pensionikindlustuse lepingud vastavad kindlustusseaduse § 702 nõuetele ja seega laienevad nendele ka tulumaksuseaduses sätestatud maksusoodustused.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing