Laenukasv tõstis Hansa Capitali kasumit 80%

Kaja Koovit 21. veebruar 2001, 00:00

Hansapanga Gruppi kuuluva Baltimaades liisingu- ning faktooringuteenust pakkuva HCG bilansimaht kasvas aastaga 4,7 mld krooni ehk 60%. Kasv tulenes liisingu- ja faktooringuportfelli mahu suurenemisest kõigis Balti riikides.

Hansa Capitali Gruppi kuulub muu hulgas Hansa Liising.

Majanduskeskkonna elavnemisest ja intressitasemete langusest tingituna kujunes eelmise aasta uus liisingumüük kõigi aegade rekordiks, ületades aasta varasemat tulemust 3,1 mld krooniga. Kokku moodustas uusmüük 6,8 mld krooni, millest 62,9% andsid tehingud Eesti turul, 19,4% Läti ja 17,7% Leedu turul.

Kui eelmisel aastal kasvas liisinguturg Eestis 48%, Lätis 54% ja Leedus hinnanguliselt 40%, siis tänavu oodatakse HCG finantsdirektori Kristina Siimari sõnul kiiremat kasvu eelkõige Lätis ja Leedus.

HCG faktooringuportfelli maht kasvas aastaga 133,1. Faktooringu käive ulatus 6,378 mld kroonini, mis ületab aastatagust tulemust 2,4 korda.

Tarbijafaktooringu portfell kasvas aastaga kaheksa korda. Kasvu põhjustas peamiselt EGO järelmaksukaardi turuletoomine neljandas kvartalis. ?Tänavu ootame kaardikasutajate arvu suurenemist 30 000ni, mis tähendab klientide arvu kahekordistumist,? ütles HCG juhatuse esimees Mart Tooming.

Tänavu kevadel tuuakse EGO kaart Läti turule, aasta lõpuks loodetakse seal koguda 5000 klienti. Arvestades lõunanaabrite turu suuremat tarbijaskonda, peaks Läti Toomingu sõnul kaardikasutajate hulgalt Eestist mööduma 3?5 aasta perspektiivis.

Võrreldes eelmise aasta 48% liisinguturu kasvuga peaks tänavu kasvutempo Siimari sõnul vähenema 30?35 protsendini.

Laenutegevuse ja tarbimise hoogustumine ei halvenda Siimari sõnul HCG varade kvaliteeti, sest tarbijaliisingu osakaal on koguportfellis väga tagasihoidlik.

Suprema peaanalüütiku Veikko Maripuu sõnul toimus neljandas kvartalis nihe tarbimislaenude kasvule. Tarbijafaktooringu tegelik osakaal on siiski väike, mistõttu ohtusid näha pole võimalik. ?Tarbimislaenude kasv peaks köitma nii keskpanga kui ka panga enda tähelepanu,? lausus Maripuu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing