Jaapanil negatiivne kaubandusbilanss

Tõnis Oja 22. veebruar 2001, 00:00

Euro kurss hakkas eile taas kerkima, sest Saksamaa majandusuuringute instituudi (Ifo) poolt arvutatav Saksamaa äriusaldusindeks kerkis jaanuaris ootamatult. Analüütikud ootasid indeksi langust. Indeks on kõige enam jälgitav makromajandusnäitaja ning selle positiivne liikumine näitab, et Euroopal on võib-olla õnnestunud ennast USA majanduskasvu aeglustumise mõjudest lahti päästa. Õhtul hakkas euro aga taas nõrgenema.

Ameerika Ühendriikide majanduskasv oli möödunud aastal tõenäoliselt alla 2 protsendi. Euroopa rahaliidu liikmesriikide majandus kasvas tõenäoliselt üle 2,5 protsendi. Kiirem majanduskasv meelitab järjest enam investoreid paigutama oma varasid europõhjalistesse varadesse.

Jaapani jeen kukkus kõikide peamiste valuutade suhtes, sest jaanuaris tekkis saareriigis esmakordselt viimase nelja aasta jooksul väliskaubandusdefitsiit. Tokio börsi Nikkei indeks langes üle ühe protsendi 28 kuu madalaimale tasemele. Maailma ning eriti USA majanduse jahtumine on Jaapanile oma mõju avaldamas. Viimane on USA olulisim kaubanduspartner. Suured korporatsioonid, näiteks Nippon Steel, on teatanud, et nende müük USAsse on oluliselt vähenema.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing