Euroopa konkurentsiametis tuleb kõva grillimine

Sirje Rank 23. veebruar 2001, 00:00

Seni pole Euroopa Liidu (EL) konkurentsivolinik Mario Monti finantssektoris heaks kiitnud ühtegi ühinemistehingut, kus uue firma turuosa ületaks 40 protsenti. Juba 30 protsendi juures võetakse tehingud väga range luubi alla.

SEBi ja Swedbanki liitumisel tekkiv SEB Swedbank saaks aga oma kätte üle poole Rootsi fonditurust, domineeriks laenude ning muude pangateenuste osas. Probleemiks on ka domineerimine Balti pangandusturul.

?Rootsis on praegu neli panka ja kaks neist plaanivad ühineda. Tekib tugev kontsentratsioon, mida Euroopa Komisjon peab lähemalt uurima,? ütles Monti pressiesindaja.

Mingit eelnevat heakskiitu SEBi ja Swedbanki tehing komisjonilt saanud ei ole, ehkki maad kuulamas on käidud.

Kuna Euroopa Komisjonil võtab põhjalik uurimine tavaliselt ühinemistaotluse esitamisest aega viis kuud, on otsust oodata kõige varem septembris. Nii võib Rootsi pankade plaan saada ühinemisega ühele poole kolmandas kvartalis osutuda liiga optimistlikuks.

Seni pole EL veel ühtegi ühinemist finantssektoris peatanud, kuid tõenäoliselt tuleb Rootsi panganduskontsernil mitmel tegevusalal oma turuosa kärpida.

Kaks tingimust määravad, kas ühinemistehingu kinnitab kohalik või ELi konkurentsiamet. Kui uue firma käive ületab 73,5 mld Eesti krooni või kui selle käibest üle 25% tuleb välismaalt, läheb küsimus ELi pädevusse. SEB Swedbanki käive on üle 90 mld krooni ning üle 25% sellest teenitud väljaspool Rootsit. Seega on oodata läbikatsumist täie rangusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:11
Otsi:

Ava täpsem otsing