Maakera sisse mahub veel suurem maakera?

23. veebruar 2001, 00:00

?Üks professor tegi mulle selgeks, et maakera sees on veel üks maakera, hulga suurem kui välimine. Seal võis igamees rääkida, mis tahtis ja mis sülg parajasti suhu tõi, nagu oleks ta parlamendis. Mõnikord hakkasid nad seal muinasjutte rääkima, ja kui mõne printsessi käsi käis väga halvasti, läksid nad karvupidi kokku,? kirjeldab hullumaja elu ?vejk romaanis ?Vahva sõduri ?vejki juhtumised maailmasõja päevil?.

Maakera seest teise veel suurema maakera otsimisega võrdles üks asjaosaline viimaseil nädalail tekitatud vaidlust, kas tulumaksusoodustusega pensionikindlustus võib sisaldada lisakindlustust (vt ?Pensionikindlustus osutus vildakaks?, ÄP, 20. 02). Vaidluse käigus tehtud avaldused meedias vaheldusid kiiremini kui mõne linnavoliniku meel umbusaldamise päevil. Maksuamet eksib, maksuamet on sattunud huvigruppide mõju alla, lisakindlustuse mahaarvamine tulumaksusoodustusega pensionikindlustuses on igati eetiline ? sellised märksõnad on meelde jäänud eri päevade kommentaaridest ajakirjanduses.

Õnneks karvupidi kokku ei mindud. Rahandusministeerium kutsus asjaosalised ümarlaua taha nõupidamisele, mis formuleeris üheselt mõistetava otsuse: tulumaksusoodustusega pensionikindlustuslepingu juurde sõlmitud lisakindlustuslepingu makseid ei arvata maha maksustatavast tulust. Hansapanga Kindlustus kinnitas valmisolekut väljastada kindlustusvõtjatele uued tõendid tasutud kindlustusmaksete kohta.

Nõupidamisel jõuti tulemuseni, mida maksuamet kooskõlastatult rahandusministeeriumiga oli kõik need päevad meedias üheselt öelnud. Veel enam, sama sõnumi olid kõik asjast huvitatud kindlustusseltsid saanud maksuametilt koos rahandusministeeriumiga kirjalikult või suuliselt juba eelmisel aastal enne vaidluse jõudmist ajakirjandusse. Seetõttu jääb vähemalt allakirjutanul küll arusaamatuks, kuidas on maksuamet oma käitumisega elukindlustusturgu diskrediteerinud.

Mõistetamatuks jääb ka tõstatatud küsimus, miks kindlustusinspektsioon ?keerutab pöidlaid?. Küsin vastu: mida pidanuks inspektsioon tegema olukorras, kus küsimus oli maksustamise põhimõttes. Arvan, et iga riigiamet tegeleb sellega, milleks ta on loodud ? kindlustusinspektsioon teostab kindlustusjärelvalvet, maksuamet kontrollib maksude tasumise õigsust.

Ehk ongi kogu vaidluse põhjuse kõige selgemalt avanud kindlustusinspektsiooni juhataja kt Kaido Tropp. Tema arvamusel on Hansa saanud litsentsid kahele tootele, investeerimisriskiga elukindlustusele ja lisakindlustusele, ning need sidunud. Ehk liitnud tulumaksusoodustusega pensionikindlustusele lisakindlustuse, millega jõudis tulemuseni, et maakera sees on veel teine, välimisest maakerast suurem maakera.

?vejk kirjeldas hullumaja elu tagantjärele erakordselt ülistavate sõnadega: ?Üldse elati seal kui paradiisis. Te võite seal lärmata, röökida, laulda, nutta, määgida, vinguda, karata, palvetada, tirelit lüüa, käpuli käia, ühel jalal keksida, ringiratast joosta, tantsida, seinu mööda ronida. Mitte keegi ei tule teie juurde ega ütle: ?Seda ei tohi teha, see pole ilus, häbenege ometi, ise haritud inimene.??

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing