Börsil domineerivad väikeaktsionärid

Raivo Sormunen 27. veebruar 2001, 00:00

Tallinna börsil mõõduka tugevusega kaubeldud Eesti Telekomi, Hansapanga ja Norma aktsiad liikusid eile ühes taktis ülespoole.

Kuigi kauplemise aktiivsust iseloomustav 181 börsitehingut on kohaliku börsil kohta väga hea näitaja, küündis börsi kogukäive vaid keskpärase 13,6 mln kroonini. See näitab, et pärast suurt müdinat Hansapanga ümber ja Eesti Telekomi aktsia kukkumist kõigi aegade madalaimale tasemele on väikeinvestorite aktiivsus väärtpaberiturul märgatavalt kasvanud. Suuremad rahapaigutajad aga ootavad ja pole näidanud märke, et kavatsevad turule siseneda.

Kõige enam tugevnes eile põhinimekirjas turvavööde tootja Norma aktsia, tõustes 1,9% ehk 49 krooni tasemele.

Norma aktsia tõusule viimastel päevadel on kahtlemata kaasa aidanud see, et ettevõtte plaanib maksta sel kevadel 5 krooni (ehk hetkel üle 10% aktsia turuväärtusest) eelmise aasta puhaskasumist dividendideks. Samas kui investorite huviorbiidis olev Hansapank plaanib maksta dividendideks vaid krooni aktsia kohta ja Eesti Telekom pole veel ametlikult teatanud, kui palju ta eelmise aasta puhaskasumist dividendidena investorite vahel välja jagab. Investorid ostavad aga aktsiaid üha enam kindlate uudiste, mitte spekulatsioonide peale. Suur dividend on ka Saku aktsia puhul näitaja, mis hoiab aktsia hinna kõrgel ja ei lase sel langeda.

Eelmisel reedel ajaloo madalaima tasemeni ja eilse börsipäeva jooksul 70 kroonini libisenud Eesti Telekomi aktsia sai viimaks jõudu Deutsche Telekomist ja kogu Euroopa telekomisektori indeksi üle 3,5%lisest tugevnemisest. Eesti Telekomi aktsia lõpetas päeva 73 kroonil ehk 1,3 protsendiga plussis.

Hansapanga aktsia kõikus sarnaselt reedega 144 kroonil, kuid lõpetas päeva tänu viimase tehinguna registreeritud ostutehingule 144,25 kroonil ehk 0,2% reedesest sulgemishinnast kõrgemal. Kuigi kohalikud maaklerid ja investeerimisfirmad on seadnud Hansapanga aktsia poputamise üheks suurimaks prioriteediks, ollakse panga aktsia ostmise suhtes veel skeptilised ja oodatakse teiste turuosaliste tegutsemist. Julgust annaks mõne investeerimisfondi sisseminek Hansapanga aktsiasse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12
Otsi:

Ava täpsem otsing