Eesti analüütikud Sampo liitumise üle eri meelt

Viktoria Korpan 27. veebruar 2001, 00:00

?Olen küll kuulnud selliseid mõtteid, et SEB Swedbank võib ühineda Soome Sampoga, midagi võimatut siin ei ole,? ütles investeerimispanga Lõhmus, Haavel ja Viisemann omanik Rain Lõhmus eile. ?Samas on kaks võimalust ? kas see oli varem kokku lepitud või see on spekulatsioon. Kui see oli varem kokku lepitud, miks ei üteldud seda kohe välja. Kaldun arvama, et tegemist on siiski spekulatsiooniga.?

Isegi juhul, kui sel spekulatsioonil oleks põhi taga, ei oleks see uudis Lõhmuse hinnangul Eesti turgu väga mõjutanud.

?Eestis pole Sampo väga oluline, turuosa ei ole suur ja väga palju see ei mõjuta,? selgitas Lõhmus.

?Sellest võimalusest on juttu olnud juba eelmisel aastal,? kinnitas ka investeerimispanga Suprema peaanalüütik Veikko Maripuu. ?Sampo on jõudnud sellisesse seisu, et võib-olla on targem liituda tugevasse ühendusse.?

Maripuu hinnangul ei jää SEBi ja Swedbanki liitumine Põhjalas viimaseks. ?Pangandusturul on muutused ukse taga, tuleb hoida silmad lahti. Võimalusi on palju,? lausus ta.

?Sampo on liiga väike, et jääda üksi püsima. On mitu stsenaariumi, kuidas hakkab Eestis minema, aga kus suitsu, seal tuld ? nii nagu SEBi ja Swedbanki ühinemisest, kuulsime ammu juba,? lausus Maripuu.

?Ilmselt ei taha keskpank näha, et kui Hansapank ja Sampo ühineksid, sama kui Sampo ühineks Ühispangaga, sest see halvendaks konkurentsi olukorda turul,? ütles Maripuu. ?Aga viimane variant oleks väiksem probleem võrreldes sellega, kui Sampo läheks kokku Hansapangaga.?

?Kui panganduses väheneb konkurents, siis võivad deposiitide intressid langeda ja pankade teenustasud võivad tõusta,? rääkis Maripuu. ?Laenuintressid ei pruugi tõusta.?

Investeerimispanga Trigon Capital peaanalüütiku Toomas Reisenbuki sõnul mõjutaks Swedbanki ühinemine Sampoga mitte ainult pangandus-, kuid ka kindlustusturgu.

?Kui nii läheb, ei ole mõtet hoida kolme ühte gruppi kuuluvat panka,? sõnas Reisenbuk. ?Sellist kombinatsiooni nagu Hansapank+Ühispank+Sampo ei teki. Kui müüakse ära Hansapank, võib tekkida variant Ühispank+Sampo, aga kui müüakse ära Ühispank, siis Hansapanka ja Sampot kokku ei panda. Aga kõik see on hüpoteetiline ja spekulatiivne.?

?Huvitavad ajad, huvitav, et kõik ühel ajal toimub,? lisas Reisenbuk. ?Primaarne on siiski küsimus, mis saab Hansapangast ja Ühispangast, Sampo Panga küsimus on teisejärguline.?

Eesti Panga teabetalituse juhataja Kaja Kell hoidus eile SEB Swedbanki Soome Sampoga võimaliku ühinemise kommenteerimast. ?See oleks puhas spekulatsioon,? sõnas Kell. ?Neid variante ei saa hinnata ilma konkreetsete soovide teadmata. Las analüütikud spekuleerivad.?

Sampo Eesti panga juhtidelt ei õnnestunud eile kommentaari saada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing