Kas agentuur peab alustama kõnelusi paremuselt teise pakkuja ? BRSiga?

27. veebruar 2001, 00:00

Küsimusele, kas erastamisagentuuri nõukogu peab tühistama erastamislepingu Rail Estoniaga, vastan ma jah. Teisele küsimusele ? kas peaks alustama kõnelusi paremuselt teise pakkujaga, vastaksin nii, et tõenäoliselt tuleks kogu raudtee erastamisprotsess tühistada ja alustada uuelt ringilt. Tuletan meelde, et see erastamisotsustus on kohtus vaidlustatud ja seega ei ole meil võimalik BRSiga lepingut sõlmida. Kas kuulutada uus konkurss välja või leida muu lahendus, see otsus tuleb nõukogul nüüd teha.

Ei saa uksi enne 28. veebruari kinni lüüa ? kui selleks ajaks mingeid mõistlikke seletusi ei ole, on asi selge. Aga täna kipuvad need seletused kõik väga nigelad olema. Tahame ka nõukogus küsida aru nii agnetuuri direktori kui ka läbirääkijate käest. Et see asi kehvasti on, on niigi selge. On vaja uusi otsuseid, aga ei ole vaja uusi vigu.

Ma olin seda meelt juba 13. detsembril, kuna hääletasin toona otsuse vastu. Talupojamõistus ütles, et see on jama. Olen ka 28. veebruaril sama meelt. Arvan, et see õppetund, mis nüüd raudtee erastamisega saadi, on piisavalt Eesti avalikkust muserdanud ning seetõttu tuleks alustada kõnelusi BRSiga. Uue konkursi korraldamine on aeganõudev, lükkab erastamist ainult edasi. Kahtlen, kas meil on mõtet seda teha.

Ma ei usu, et agentuur, Sarnet, advokaadibüroo Tark &Co jt nii sinisilmsed olid ega teadnud, kellega RE näol tegemist oli. Arvan, et siin on mängus muud asjad. Ma ei nimeta, mis see täpselt on, aga ütlen, et siin on mängus raha.

13. detsembril andis erastamisagentuuri nõukogu volitused agentuurile valmistada ette ja sõlmida erastamisleping Rail Estoniaga. 28. veebruaril kukub kell, selleks ajaks peab leping olema sõlmitud. Kohus on peatanud agentuuri erastamistoimingud. See ei tähenda, et Rail Estonia vabaneks kohustusest esitada kõik vajalikud andmed ? strateegilise investori, pangagarantiide, raha päritolu kohta. Kui 28. õhtuks pole Rail Estonia neid andmeid esitanud, on tema aeg läbi ja ma ei näe mingit põhjust tema peale enam aega raisata. Kas hakata pidama kõnelusi paremuselt teise pakkumise teinud BRSiga või korraldada uus konkurss, ei oska praegu öelda. Olles nõukogu liige, pean ma täitma kohtumäärust. Erastamistoimingute peatamine käib mõlema pakkuja suhtes. Vastus sõltub kohtulahendist.

Raudtee erastamine pole üksnes läbi kukkunud, vaid läbi kukutatud. Kelle huvides see oli, millise eesmärgiga tehtud ? seda hakkavad varem või hiljem uurima õiguskaitseorganid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing