Nõva vald võib Läänemaast lahti öelda

Inno Tähismaa 27. veebruar 2001, 10:20

Mitteametliku rahvahääletuse tulemus näitab, et Nõva vald võib minna Harjumaa koosseisu.

Möödunud nädalal avalikustas siseministeerium Harjumaa omavalitsusreformi kava, mille järgi võib Nõva vald liituda Harjumaa Padise vallaga, kui nõvalased seda soovivad.

Nõva vallavolikogu esimees Tõnu Osa imestas siseministeeriumi plaani üle. ?Meile ei ole keegi Padisega liitumisest rääkinud,? ütles ta. ?Meie maavanem ei ole maakonna piiride muutmisest rääkides Nõvat maininud.?

Kuigi siseministeeriumi korraldatava rahvahääletuse tulemusi ei saa vallavanem Tõnu Eevardi sõnul ennustada, näitab vallavolikogu sügisel korraldatud hääletus, et huvi Padise vallaga liitumise vastu on suur.

Padisega liituda soovimise põhjusi ei ole vaja kaugelt otsida, kuna sõit Tallinna või Keila võtab Nõvalt niisama kaua aega kui Haapsallu. ?Tallinnas on nagunii käimist,? selgitas vallavanem Tõnu Eevardi. ?Inimesed mõtlevad, et parem on olla ääremaa Harjumaal kui Läänemaal.?
?Tallinna poolt saab paremat sotsiaalteenust, näiteks haiglad ja arstid,? ütles Tõnu Osa. ?On ju teada, et Keila haigla on parem kui Haapsalu oma. Pole ka saladus, et Tallinna pool liigub rohkem raha,? tõdes ta.

Lääne maavalitsus näeb oma haldusreformikavas Nõvat Läänemaa osana. Siseministeeriumi pressiesindaja Merike Taali sõnul on täiesti kindel, et Nõva ja Padise liitmise üle tuleb rahvaküsitlus. ?Nõva elanikud saavad valida, kas liituda Noarootsi ja Vormsiga, jäädes Läänemaa koosseisu, või ühineda Padisega ja saada Harjumaa osaks,? ütles ta.

Taal ütles, et rahvaküsitluse korraldab ministeerium pärast 8. maid, kui siseminister Tarmo Loodus on valitsusele üle andnud haldusterritoriaalse korralduse muutmise ettepanekud. Enne Teist maailmasõda kuuluski Nõva Harjumaa koosseisu.

Uudise vahendas Lääne Elu ajakirjanik Tarmo Õuemaa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing