Leviv suu- ja sõrataud tekitab hirmu

28. veebruar 2001, 08:22

Talupidajad kardavad Suurbritannias loomadel puhkenud suu- ja sõrataudi levimist Eestisse, kuigi Eesti pole aastaid saareriigist liha ega veiseid eksportinud, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Tugevat ennetavat tööd praegu meil küll ei ole ja tundub, et suu- ja sõrataudi puhul hakatakse Eestis lärmi lööma alles siis, kui puutume esimese juhtumiga kokku,? lausus Eesti Toorpiima ja Põlva Põllumajandustootjate Liidu juhataja Toomas Paur.

Pauri sõnul kavatseb Eesti Toorpiim lähiajal talunikud kokku kutsuda ja panna neile südamele, et farmide ümbruses peetaks kinni puhtusenõuetest.

?Ei saa lihtsalt lootma jääda sellele, et Inglismaa on meist nii kaugel ja meid see probleem ei puuduta,? sõnas Paur. ?Piisab ainult sellest, et keegi välismaalt taudipisiku kaasa toonud inimene kõnnib oma poriste jalgadega siinsesse farmi ja nii võib probleem ruttu laieneda üle Eesti.?

Põllumajandusministeeriumi määruse kohaselt ei tohi välismaalt saabujad küll 48 tunni jooksul talusid külastada, kuid piirangu täitmist saavad kontrollida vaid talunikud ise. Kahe ööpäeva jooksul kaotab taudipisik oma mõju.

Veterinaar- ja toiduinspektsiooni peadirektor Ago Pärtel ütles, et taud oluliselt Eestit ei ohusta.

?Tulenevalt varasematest tõbedest ja haigustest nagu hullulehmatõbi ja sigade klassikaline katk, ei ole Suurbritanniast Eestisse toodud elusloomi ja lihatooteid,? sõnas ta. ?Samas on Inglismaal leitud suu- ja sõrataudi tüüp omane Jaapani ja Põhja-Korea regioonile, mis on selge tõend sellest, et taud võib levida kaugele. Niikaua kui taud mandri-Euroopasse pole levinud, on risk meile minimaalne.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing