Ülo Toomsalu • 28. veebruar 2001 kell 6:13

Tallinna Kesklinna politsei üritab kuritegevust ennustada

Tallinna Kesklinna politsei püüab ennustada, kus varitseb kallaletungija öösel jalutavat linlast või millal haaravad varga näpud kaasa linlase automaki, ning suunab patrullid sinna, kus on uusi pahategusid oodata, kirjutab Postimees.

Ainet ennustusteks on kesklinna politsei analüütiku Uno Oja sõnul rohkesti. Mullu suvest saadik kogub ta andmed kõigi tänavakuritegude kohta arvutisse ning aasta lõpus tööle rakendatud arvutiprogramm lubab kõik kuriteod otse kesklinna kaardile paigutada ning välja trükkida.

Lisaks kuriteo iseloomule ja selle toimumise kohale märgib arvuti erivärviliselt ka kuriteo toimumise ajavahemiku, mis näitab, kas rünnak oli päevasel, õhtusel või öisel ajal.

Oja ei soovita linlastel jalutada Mere puiesteel Rotermanni ärikeskuse lähedal, kus võib nii öösel kui ka päeval peksa saada või vähemalt rahakotist ilma jääda.

Aasta alguse andmed näitasid vargapoiste aktiivsust Shnelli tiigi ääres, aga ka Ravi 18 asuva keskhaigla lastepolikliiniku ja silmakliiniku kõrval, kuhu pargitud autodest kadus makke peaaegu iga päev.

Makivaraste pikaajalised viljakad saagimaad on ka Kreutzwaldi ja Raua tänava ristmikul ning Gonsiori-Pärna-Kuhlbarsi tänava suubumiskohas.

Kuigi vanalinn on tükk maad ohutum ülejäänud kesklinnast, siis Vene tänaval Katariina käigu lähistel võib ilma jääda nii automakist kui ka rahakotist. Sama võib juhtuda ka Laia ja Nunne tänava nurgal nukuteatri juures ja Olevimäel.

Oja tähelepanekute järgi on vargad kõige aktiivsemad neljapäeviti. Kui ilm on aga külm ja sajab, väheneb kohe ka kuritegude hulk.

Hetkel kuum