Dale Earnhardt 1951?2001

Pille Russi 02. märts 2001, 00:00

Earnhardt hukkus oma viiekümnenda sünnipäeva eel ning tema surm mõjus ameeriklastele sama ?okeerivalt kui Ayrton Senna kaotus vormelifännidele. Ehkki NASCAR ja vormel 1 ei oma aladena maailmas võrdset tuntust, on aastaid tipus püsinud Earnhardti saavutused maailmaklassist.

Agressiivse sõidustiili eest hüüdnime ?The Intimidator? (hirmutaja) teeninud Earnhardt kuulus vaieldamatult USA autospordieliiti. Tema nimel on seitse NASCAR sarja meistritiitlit ? saavutus, mille on suutnud ületada ainult kaheksa võitu kogunud Richard Petty.

1951. aasta 29. aprillil Põhja-Carolinas Kannapolises sündinud Earnhardt alustas oma NASCARi karjääri 1975. aastal. Nii sel kui ka paaril järgneval hooajal tegi ta kaasa ainult mõnel üksikul võistlusel, esimene täismahus hooaeg oli alles 1979. aastal. Elu võimaluse saanud Earnhardt näitas, milleks ta võimeline on, pälvides ühe esikoha ning olles lõpptulemustes seitsmes. Ilus debüüthooaeg tõi talle ka aasta uustulnuka tiitli.

Esimene seitsmest meistritiitlist tuli juba järgmisel hooajal, võidukaks osutusid ka aastad 1986, 1987, 1990, 1991, 1993 ja 1994. Kolmel korral (1989, 1995, 2000) jäi hooaja laeks teine koht. Sõiduvõite kogunes 676 stardist ühtekokku 76, parimaid stardikohti 22.

Earnhardti 27aastase karjääri üks suurimaid saavutusi leidis aset 1998. aastal, kui ta võitis legendaarse Daytona 500 miili sõidu. Daytona ovaalrada oli Earnhardti jaoks tõeline kullaauk ning tõi talle erinevatelt võistlustelt ühtekokku 34 esikohta ? sellise tulemuseni ei ole küündinud ükski teine piloot. Kuid just Daytona rada nõudis ka tema elu.

Earnhardtile saatuslikuks saanud võistlus toimus käesoleva aasta 18. veebruaril. NASCARi hooaja avaetapp, oli jõudnud juba viimase ringini, kui kolmandat kohta hoidnud Earnhardti auto sai tagant löögi ning paiskus vastu betoonist piirdevalli. Earnhardt sai 290 km/h toimunud kokkupõrke tagajärjel üliraskeid peavigastusi ning hukkus silmapilkselt.

Võistluse võitis Earnhardtile kuulunud tiimis sõitnud Michael Waltrip, teise koha aga sai tema poeg Dale Earnhardt Jr.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing