Inno Tähismaa • 1. märts 2001 kell 10:41

E-Betoonelement avab Eestis ainulaadse kontorihoone

Homme avab ehitusdetailide tootja E-Betoonelement Eestis ainulaadse kontorihoone, mille ehitusel kasutati esmakordselt ökoloogilist Termo-Deck süsteemi, mis võimaldab vähendada hoone energiakulusid ligi kaks korda, teatas ettevõtte esindaja.

E-Betoonelemendi müügi- ja marketingidirektori Liivo Leismanni väitel on Eesti esimese Termo-Deck maja valmimine oluline samm. 'Keskkonnasõbralikkus ja säästlik ehitus muutub Eestis üha tähtsamaks ning Termo-Deck on ökoloogiline uue põlvkonna lahendus, mis on loodussõbralik ning hoiab oluliselt kokku energiakulu arvelt.'

Termo-Deck on ökonoomne kliimakontrolli süsteem, mis kasutab ära betooni omadust soojust akumuleerida. 'Erinevalt traditsioonilistest kliimasüsteemidest, mis kasutavad suurt hulka energiat, et loodusjõududega võidelda, paneb Termo-Deck loodusjõud hoopis enda kasuks tööle,' ütles Liivo Leismann. Termo-Decki puhul ei ole üldjuhul hoones vaja täiendavaid jahutusseadmeid. Paneeli õõntest läbipuhutava õhu soojusenergia salvestub betoonis ning tasakaalustab ruumi päevased temperatuurikõikumised.

Rootsi konsultatsioonifirma Theorells Installationskonsult AB andmetel on Termo-Deckil põhinevate hoonete aasta keskmine energiakulu 40-60 kWh/m², mis on kuni 2 korda väiksem uute, traditsioonilisel viisil lahendatud hoonete aastasest energiavajadusest ja 5-7 korda väiksem enamiku Eestis viimase 20 aasta jooksul ehitatud hoonete aastasest energiavajadusest.

Termo-Deck süsteemi arendasid 70ndatel aastatel välja kaks Rootsi inseneri, keda inspireerisid antiikajal kasutatud ehitustehnikad. Täna kasutatakse Termo-Deck süsteemi nii büroohoonete, korterelamute, koolimajade, hotellide, vanglate kui teiste ühiskondlike hoonete puhul.

E-Betoonelement on suurim raudbetoonelementidel põhinevate ehituslahenduste ning nendega seotud teenuste pakkuja Eestis. Firmal on Eestis 3 tootmisüksust, mis toodavad ligikaudu 50% Eesti ehitusturul kasutatavast monteeritavast raudbetoonist.

E-Betoonelement kuulub Euroopa ja USA juhtivaid ehitusmaterjalide tootjaid ja edasimüüjaid ühendavasse konsortsiumi CRH, firma 2000.aasta käive oli 176,6 miljonit krooni.

Hetkel kuum