Fra Mare teeb kliendist kuninga

Vilve Torn 02. märts 2001, 00:00

Haapsalus asuva restorani Fra Mare peakoka Jüri Rostov?t?ikovi arvates annab hea toit elule õiged värvid.

Menüü vahetub igal kuul ning igal kuul on eri rahvaste toidud. Kui ?Menukaimad toidud läbi aegade? ära lõpeb, tulevad Fra Mares näiteks Prantsuse päevad, aprillis on Hiina päevad ning maikuu on Slaavi toitude päralt. Ja nii kuni aasta lõpuni.

Kliendi soov on seadus. Raviklientide puhul peame arvestama kõikide ettepanekute ja nõudmistega toidu osas. Kui terviseparandaja ikka tahab vee peal keedetud magedat putru, siis ta saab selle. Samuti arvestame meile ainult sööma tulevate klientide ettepanekutega. Oleks väga hea, kui inimesed oma arvamust rohkem avaldaksid.

On küll enesekindel väita, kuid leian, et Haapsalus meile võrdväärset konkurenti pole.

Häid kokkasid ei ole. Need, kel vähegi võimalus, lähevad siit varem või hiljem ära Tallinnasse kõrgema palga peale.

Üks klient soovis kuuekäigulist lõunasööki, kuid andis kokkadele aega vaid ühe tunni. Ta ei jaksanud rohkem oodata. Kuuekäigulist lõunasööki on võimatu tunni jooksul serveerida ja süüa.

Rand, puhtus ja tervis.

Lähen saali ja vabandan kliendi ees. Küsin, kas saab tellimuse ehk millegi muuga asendada.

Purjus klient.

Loen erialast kirjandust, käin palju väljas söömas. Uusi ideid katsetan ka kodus.

Toorsalateid. Seal on võimalik lasta fantaasial lennata ning seal on värvid.

Klimbisuppi. Ma ei söö seda ise ka.

Maitse ja välimus. Väga tähtis on serveerimine.

Lõhe mereandidega vahuveinikastmes ning see maksab 109 krooni.

Itaalia köök. Seal on palju salateid.

Kõige parem puhkus on teine töö, teen vabal ajal meelsasti puutööd. Väga meeldib ka sporti teha.

Restoran Fra Mare tegi kokkuvõtte külastajate lemmiktoitudest läbi aegade. Esimesele kohale tuli ananassilõiguga kaetud ja pähklitega paneeritud seakarbonaad köögiviljasalati ning keedukartuliga.

Restorani juhataja Enna Kallasvee ütleb, et ainulaadne mõte töötada välja klientidele enim meeldinud toitude nimistu, tuli juhuslikult. ?Meil on olemas kassasüsteem, kust on näha, mida kliendid kõige rohkem on tellinud. Siis tulimegi mõttele koostada lemmiktoitude edetabel.?

Kallasvee lisab, et edetabel on huvitav, sest seal on kõike. Näiteks menukaimate praadide seast leiab klient ka 22 krooni maksva lasteprae, milles on põhiosaks friikartulid ja viinerid. ?Seda toitu ei saanud edetabelist kohe kuidagi välja jätta, sest see on laste eelistus, kui nad vanematega siia sööma tulevad.?

Esikoha võitnud pähklitega paneeritud seakarbonaadi (56 krooni) tellitakse peakoka Jüri Rostov?t?ikovi sõnul väga palju. ?Täpset põhjust, miks just see toit, ma tõesti öelda ei oska. Seda tuleb ise proovida.? Järgin peakoka soovitust ja söön pähklitega seakarbonaadi. Ma ei pea pettuma.

Teisele kohale tulnud gourmet? salat kalamarja, kohafilee, tomati, kurgi ja majoneesikastmega (32 krooni) valmib kiiresti mu oma silmade all. Rostov?t?ikovi nuga muudkui välgub. Vaatan kella, veidi vähem kui veerand tunniga on salat valmis. See on mahlane ning seesamiõlis praetud kohafilee viib keele alla.

Kui odavatest hindadest juttu teen, ütleb Kallasvee, et Haapsalus ei saagi olla sellised hinnad nagu näiteks Tallinnas. ?Kohalikke elanikke käib meil veel suhteliselt vähe söömas, kuid nad siiski käivad. Sestap püüame nende pärast hindu võimalikult madalal hoida, et nad teine kord veel tagasi tuleksid.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing