Toomas Savi ostis dopinguga võistlusoda

Inno Tähismaa 05. märts 2001, 07:36

Riigikogu esimees ja presidendikandidaat Toomas Savi vahendas tegevsportlasena 1968. aastal dopingut soomlasest odaviske olümpiavõitjale Pauli Nevalale ja samal aastal olümpiahõbeda võitnud Jorma Kinnusele, kirjutab Eesti Päevaleht.

Savi keeldus lugu kommenteerimast.

Tokios 1964. aastal olümpiakulla võitnud Pauli Nevala ütles oma kodus Teuvas, et oli Jormaga isekeskis arutanud, kuidas sai lätlane Janis Lusis ühe aastaga teha viiemeetrise hüppe tulemuses.

?Eesti?Soome maavõistlusel 1968. aastal küsisime seda konkurendi Toomas Savi käest. Savi vastas, et Nõukogude Liidus söövad kõik sportlased tablette. Tollal ei olnud doping keelustatud ja uurisime, kas Savi võiks meile ka tablette muretseda. Ta lubas võistkonna arsti käest küsida ja ütles järgmisel päeval, et hetkel on saada väike purk 50 tabletiga.?

Nevala sõnul leppisid nad kokku, et Savi saab maailma kvaliteetseimaks loetud Heldi firma alumiiniumoda ja soomlased saavad veel 500 tabletti samal aastal Tallinnas toimunud Eesti?Soome noortemaavõistluse ajal. Purk pidi antama Soome koondise juhile.

Nevala ütles, et ta ei tea, kes purgi Tallinnas üle andis, kuid kaupa tehti Saviga ja kokkuleppetest peeti kinni.

Pärast sportlaskarjääri lõppu oli Toomas Savi aastatel 1970?1979 Nõukogude Liidu kümnevõistluse koondise arst. Riigikogu internetileheküljel on Toomas Savi maha vaikinud karjääri Nõukogude Liidu kümnevõistlejate koondise arstina ja 1993. aastal Inreko Pressis välja antud kogumiku ?Dopingu ABC? autorluse.

Rahvusvaheline olümpiakomite keelustas dopingu kasutamise 1974. aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing