Valmiv töölepingu seadus kaitseb diskrimineerimise eest

05. märts 2001, 16:09

Sotsiaalministeeriumist läks kooskõlastusringile uus töölepingu seaduse eelnõu, mis lähtub põhimõttest, et tööleping on eriline leping, mis kaitseb selle sõlminud töötajat kui lepingusuhte nõrgemat poolt.

Uus seaduseelnõu annab senisest enam õigusi töötaja ja tööandja vahel sõlmitavatele kollektiivlepingutele. See omakorda muudab töösuhted paindlikumaks ning annab suuremad volitused ja vastutuse organiseerunud tööandjatele ja töötajatele.

Lisaks näeb eelnõu ette sätted otsese ja kaudse diskrimineerimise vastu, senisest paremini on sätestatud töötajate õigused ettevõtte ülemineku korral ning töötajate konsulteerimise ja informeerimise töölepingu kollektiivsel ülesütlemisel.

Täpsemalt sätestatakse ka töötaja materiaalse vastutuse nõue, mis täna põhineb veel nõukogude aegsel tööõigusel.

Seaduse eelnõu vastu võtmisega tunnistatakse kehtetuks töötaja distsiplinaarvastutuse seadus, kuna tööandja ja töötaja kohustused ja vastutus on sätestatud töölepingu seadusega.

Sotsiaalminister Eiki Nestor ütles, et kaasaegsed töösuhted peavad põhinema tööandjate ja töövõtjate võimalusel ise osaleda töösuhete loomises, mitte seaduses tehtud ettekirjutustes. ?Seaduse ülesanne on kaitsta töötajat kui lepingu nõrgemat osapoolt?, ütles Eiki Nestor.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing