Eksport säilitas jaanuaris oma kasvutempo

Aivar Hundimägi 06. märts 2001, 00:00

Eesti väliskaubanduse käive oli statistikaameti eilse teate kohaselt 2001. aasta jaanuaris 11,4 miljardit krooni, mis on 1,6 miljardit krooni vähem kui mullu detsembris. Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli 1,6 miljardit krooni,

Võrreldes eile avaldatud andmeid möödunud aasta jaanuariga on ekspordi osas tulemus hea. Eksport kasvas jaanuaris möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 43%. Ekspordi kasvutempo on pea sama, mis see oli ka möödunud aasta detsembriseksport (44%). Võrreldes aga ekspordimahtu detsembris ja jaanuaris vähenes eksport jaanuaris 10 protsenti.

Erinevalt ekspordist kiirenes aasta esimesel kuul impordi kasvutempo. Detsembris kasvas import võrreldes 1999. aasta detsembriga 35%, käesoleva aasta jaanuaris aga juba 56% rohkem kui aasta tagasi.

Impordi kasvutempot ei ole põhjust üledramatiseerida, sest möödunud aasta jaanuaris oli Eesti kaubavahetuse defitsiit üllatavalt madala. Impordimahtude kasvu taga on eestlaste ostujõu paranemine ja seega on impordi kiire kasv märk majanduslikust aktiivsusest.

Jaanuari numbrites oli ka näha Elcoteqi tootmismahtude vähenemine. See on üks põhjus miks kaupade väljavedu pärast Eestis töötlemist vähenes jaanuaris 20 protsenti, lausus Hansapanga analüütik Maris Lauri Postimehele antud intervjuus.

Jaanuari väliskaubanduse käibest moodustas eksport 4,9 miljardit krooni (43%) ja import 6,5 miljardit krooni (57%)

Euroopa Liidu riikide osatähtsus ekspordis oli jaanuaris 77% (detsembris 79%) ja SRÜ riikide osatähtsus 3% (detsembris 4%).

2000. aasta detsembriga võrreldes vähenes peamiselt masinate ja seadmete (685 miljoni krooni võrra), metalli ja metalltoodete (39 miljoni krooni võrra) ning transpordivahendite (30 miljoni krooni võrra) eksport. Samal ajal suurenes puidu ja puittoodete (74 miljonikrooni võrra), tekstiili ja tekstiiltoodete (72 miljoni krooni võrra) ning mööbli ja muude tööstuskaupade (66 miljoni krooni võrra) väljavedu.

Impordi osas vähenes jaanuaris 2000. aasta detsembriga võrreldes samuti kõige enam masinate ja seadmete (625 miljoni krooni võrra) import. Lisaks vähenes veel ka põllumajandussaaduste ja toidukaupade (79 miljoni krooni võrra), transpordivahendite (76 miljoni krooni võrra) ning keemiatööstuse tooraine ja toodete (70 miljoni krooni võrra) import.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing