10 000 eestlast annab tänavu geenivaramule vereproovi

07. märts 2001, 08:49

Eile ametlikult loodud sihtasutus Eesti Geenivaramu (EGV) hakkab juba mõne kuu pärast esimesi geeniproove koguma. Umbes 10 000 vabatahtlikult võtavad vereproovi ja intervjuu perearstid, kirjutab Postimees.

Et perearstide võrgustik on kõige paremini välja arenenud Tartus ja selle ümbruses, võibki pilootprojekt teoks saada just selles piirkonnas.

Üleriigilist proovide kogumist ettevalmistava pilootprojekti käigus ei uurita veel geeniandmeid endid, vaid testitakse nende kogumise ja andmebaasi edastamise võimalikkust, selgitas geenivaramu loomise ettevalmistamises osalenud Eesti Geenikeskuse juhtaja Andres Rannamäe.

Ta lisas, et ka pilootprojekti ajal kehtivad ranged turvanõuded, mida inimgeeniuuringute seadus ette kirjutab: geeniandmeid säilitatakse anonüümselt.

Pilootprojekti tulemused selguvad järgmise aasta alguseks. Selleks ajaks peab olemas olema töökindel andmekaitsemehhanism ning logistikasüsteem, mis võimaldab asuda üle-eestilise andmekogumise juurde.

Kui algab üleriigiline geeniandmete kogumine, peab 3-5 aasta jooksul saama kätte 70-80 protsenti eesmärgiks seatud andmehulgast ehk miljoni eestlase geeniinfo. Ülejäänud osa kogumine võib võtta veel aastaid, kuid igal juhul ei ole geenivaramu läbi kukkunud ka siis, kui projektis otsustab osaleda vähem kui miljon inimest, tõdes Rannamäe.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing