Inspektsioon näeb madalates tasudes ohtu Nordika tulevikule

Kaivo Kopli 08. märts 2001, 00:00

Kindlustusinspektsioon nõuab Nordika Kindlustuselt teenustasude ja tegevuskulude viimist normide piiresse, nii et kulud oleks kaetud ja kaoks Nordika tulevaste majandusnäitajate halvenemise oht.

Kindlustusinspektsioon tegi üleeile õhtul Nordikale ettekirjutuse, kinnitas rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urm. Kindlustustegevuse seaduses sätestatud andmete avaldamise piirangule viidates ei soostunud Urm täpsustama, milles ettekirjutus seisneb.

Inspektsiooni kahjukindlustuse järelevalve osakonna juhataja Priit Kask ütles ettekirjutuse põhjenduseks, et teenustasusid tuleb rakendada tasemel, mis tagaks täielikult kulude katmise.

Kase sõnul puudutab ettekirjutus vaid liikluskindlustust, kuid kinnitamata andmetel on juttu olnud siiski ka vabatahtlikust kindlustusest ning Nordikale on antud tähtaeg viia tegevuskulud normidesse 30. märtsiks.

?Nordika Kindlustus täidab alati kindlustusinspektsiooni ettekirjutused,? lubas Nordika juhatuse esimees Tiit Arge eile. ?Oleme jätkuvalt veendunud, et suudame teenustasu arvel katta kulud. Käesoleval hetkel jätkame kooskõlastatult inspektsiooniga liikluskindlustuse müüki 29kroonise teenustasuga,? lisas ta.

Arge tunnistas, et Nordika tegevuskulud on liialt suured. ?Tõsi, tegevuskulude ja preemiate suhe on hetkel suur, kuid sellega tegeldakse tõsiselt. Omapoolsed ettepanekud, kuidas suhet vähendada, on Nordika Kindlustuse juhatus teinud juba omanikele,? ütles Arge.

Kask ei nimetanud kuupäeva, mis ajaks soovib inspektsioon Nordikaga asja korda saada. Kindlustusinspektsioon ootab Nordikalt uusi põhjendatud teenustasumäärasid ?esimesel võimalusel?, ütles Kask.

Inspektsiooni ettekirjutus kuulub kohesele täitmisele, küll on aga kindlustusandjal õigus see kümne päeva jooksul vaidlustada, esitades avalduse rahandusministeeriumile.

Kui ettekirjutust täitma ei asuta, on ette nähtud sanktsioonid alates juhatuse liikmete halduskorras karistamisest kuni selleni, et kindlustusselts võidakse panna erire?iimi alla.

Liikluskindlustuse Fond (LKF) peab õigeks liikluskindlustuse teenustasude vähendamist, kuid seejuures peab olema tagatud, et tegelikud kulud ei oleks suuremad kui teenustasudena laekub.

?Oleme arvamusel, et kulude vähendamine ligi kolm korda ei saa toimuda mõne päeva jooksul ilma kindlustusvõtjate ja liikluskahju kannatanute huvisid kahjustamata,? ütles LKFi peadirektor Veljo Tinn.

Kase sõnul on põhimõtteliselt õige järeldada, et märtsi algusest Nordikas senise 103 krooni asemel kehtestatud 29-kroonine teenustasu liikluskindlustuse lepingu sõlmimisel ei olnud õige ega vastanud Nordika majandustulemustele. ?Ükski seaduse ega määruse paragrahv ei ütle, et teenustasu määr peab olema näiteks 40 või 50 krooni,? rääkis Kask.

Tema sõnul jõuti aga siiski järeldusele, et just pikemas perspektiivis ohustab uus madal teenustasu Nordika näitajaid. ?On oht, et lepingute mahu kasv ei kompenseeri tulubaasi vähenemist,? tõdes Kask.

Teistest märgatavalt madalamat teenustasu võtab ka Inges, kuid selle puhul ei näe kindlustusinspektsioon ?hetkel suuri probleeme?, nagu ütles Kask.

Ta ei soostunud ütlema, kas inspektsioon näeb Nordikal muidki probleeme peale teenustasu. Kindlustusinspektsioonile laekunud aruandluse põhjal on Nordikal siiski piisavalt vahendeid oma tegevuse finantseerimiseks.

?Nordika varad on kindlasti piisavalt likviidsetes instrumentides,? ütles Arge. Tema põhjenduse kohaselt on investeeringud tütarettevõtetesse suured seepärast, et erinevalt paljudest teistest kindlustusseltsidest on Nordika ise emaettevõte. ?Samuti ei ole investeeringud vastuolus ei seaduste, majandusreeglite ega terve mõistusega,? ütles Arge.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing