Tulevikuteenused ei hülga SMSi

Jaana Aduson 08. märts 2001, 00:00

Mobiilsides räägitakse praegu müstilisest 3Gst ? mobiilside kolmandast põlvkonnast ?, loeme uutest suurte värviliste ekraanidega väikestest mobiiltelefonidest, mis pigem küll kujutavad arvuti, teleri ja telefoni hübriidi. Kas vana hea lühisõnum (SMS) on jäänud teenimatult tagaplaanile?

Tegelikult kasvab lühisõnumite saatmine kogu maailmas. 2000. aastal vahetati maailma mobiilsideoperaatorite võrkudes ligi seitse miljardit lühisõnumit kuus.

Väitlustes tuuakse SMS-põhiseid ja andmesidelahenduslikke teenuseid võrreldes viimase eelistena välja edastatavate andmete suur maht ja ühenduse püsivus. Samas on juba välja arendatud SMS-keskused, mis võimaldavad korraldada sõnumite järjekorda nende sisust lähtuvalt ja hakkama saada väga suurte SMSi mahtudega.

Miks on SMS nii populaarne ja aktiivselt reklaamitud WAPi kasutuselevõtuga pole SMS-teenuste kasutamine vähenenud? Vastus on lihtne ? enamik inimesi on mobiiltelefoni hankinud suhtlemiseks. SMS on seni teeninud just seda eesmärki, olles mobiilne e-post. Kuigi SMS ei tähenda juba mõnda aega ainult inimestevahelist suhtlemist, on teenusele jäänud inimlik imago, vastandina WAPile, mida tarbija käsitleb tehnitsistlikuna.

Nende põhimõtteline erinevus ? üks kujutab endast lihtsat tehnoloogiat, teine on võrguprotokoll ? ei oma tarbija jaoks tähendust. Lisaks varjutasid õhinal oodatud WAPi saabumist probleemid seda toetavate telefonidega, andmeside kiirus jms. SMS toimib aga kõikide kaasaegsete mobiilidega.

SMSi populaarsusest ja selles peituvatest uutest võimalustest annavad märku ka järjest avanevad m-portaalid ehk mobiiltelefoni kasutamise võimalusi avardavad võrgulahendused, kus on kombineeritud internet ja mobiilside. Erialakirjanduses prognoositakse, et kahe aasta pärast kasutab 30 mobiilsideklientidest aktiivselt ka m-portaalide teenuseid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing