Metsandusspetsialistid tõdevad halastamatut raiet

Inno Tähismaa 08. märts 2001, 17:36

Eesti metsandusspetsialistid tõdevad, et olukorras, kus raie on muutunud üha halastamatumaks ning raiesmikke ei uuendata piisavalt, ei võta keskkonnaministeerium midagi ette metsa päästmiseks, teatas Rohelise Värava esindaja.

?On tõsiasi, et praegune raietegevus ületab ökoloogiliselt optimaalse ja süvendab iga päevaga metsamaastike looduse mitmekesisuse hävimist,? märkis Pärnumaa keskkonnateenistuse spetsialist Urmas Vahur ajalehes Pärnu Postimees. ?Erametsade halastamatu laastamine koos riigimetskondade üha intensiivistuvate raietega põhjustavad lõpptulemusena katastroofi, mille hinda hakkavad maksma meie järglased.?

?Metsade rüüstamise põhjus pole mitte halbades seadustes, vaid meis enestes,? tõdes Urmas Vahur. ?Aeg on küps, et kutsuda mõistusele meie poliitikud, kes kummardavad üha kiiremat majanduskasvu.?

Viimase kümne aasta jooksul on Võrumaal uuendatud vaid kümnendik lageraie aladest, ütles Võru maakonna keskkonnateenistuse metsanduse peaspetsialist Tõnu Vaask Võrumaa Teatajale.

Viimase kuue aasta jooksul on eraomanikud teadaolevalt teinud Võrumaal lageraiet 3186 hektaril, millest Vaaski sõnul on uuendanud vaid 300 hektarit. Ta lisas, et viimastel aastatel on uuendatud hektarite arv siiski kasvanud. ?Mullu uuendati erametsamaad juba 90 hektarit, mõned aastad tagasi oli see arv kolm korda väiksem.?

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Andres Talijärve sõnul pole oluline, kui palju raiutakse, oluline on, kui palju alles jääb. ?Viimaste aastate raiekasvu tuleb vaadata seoses viimaste aastate metsa juurdekasvuga,? märkis ta intervjuus Rohelisele Väravale.

?Kui ei teata palju raiutakse, kuidas Talijärv teab, palju alles jääb?? küsis Eesti Loodusfondi pressiesindaja Urmo Lehtveer. ?Usaldusväärne ülevaade raietest puudub. Puidu käibe ja raiestatistika vahe on riigimetsa majandamise keskuse eelarve suurune - 700 miljonit krooni. Ministeeriumile see probleemi valmista.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing