Börsi aktiivsus kaob tänu virtuaalbörsile

Romet Kreek 09. märts 2001, 00:00

Eile paistis Tallinna börs silma ülimadala kauplemisaktiivsusega. Kas süüdi oli väga ilus ja ere kevadpäev või miski muu, aga eilse päeva jooksul sooritati kohalikul börsil vaid 71 tehingut ning börsipäeva kogukäive küündis napilt üle 7,5 mln krooni.

Tehingute arvu poolest kujunes eilsest päevast selle aasta igavaim, ja ega ka börsikäive sellele kriteeriumile oluliselt alla ei jäänud.

Kuigi see võib paista humoorikas, võib Tallinna börsi aktiivsust kärpida ka Äripäeva, LHV ja Delfi korraldatav virtuaalne aktsiamäng, millest hetkel võtab osa tublisti üle poole tuhande aktsiaportfelli. Portfellide taga võivad olla aga ka reaalsed investorid, kes päris turu on vahetanud mõningaks ajaks virtuaalse vastu.

Osadest virtuaalrahaga kaubitsejatest, kes seni pole päris aktsiatesse investeerinud, võivad aga kunagi ka reaalsed aktsionärid välja kasvada. Aktsiamäng annab igatahes kindlasti aluse selleks, et potentsiaalsed investorid võiksid õppida aktsiaturu iseärasusi kasvõi sellisel tugevalt kõikuval ja ebamäärasel börsiajastul kui praegu. Omad vitsad peab igaüks saama. Parem siis kaotada virtuaalselt, aga selle arvelt õppida.

Madalale aktiivsusele vaatamata nähti läbi ereda kevadpäikese eile börsi helgemalt ja tulemus oli see, et kaheksa tõusva aktsia kõrval polnud ühtegi langevat aktsiat.

Põhinimekirjas tegi suurima tõusu läbi Merko Ehituse aktsia, mis ühe suure tehingu tulemusena vedas end üles tervelt 3,5, 41,50 krooni tasemeni. Eelmise aasta viimases kvartalis nii käibe- kui ka kasumikasvus suurt hüpet näidanud ettevõtte sai Ühispangalt eile ka ostusoovituse ning aktsia poole aasta hinnasiht tõsteti 53 kroonini ehk ligi 28 eilsest sulgemishinnast kõrgemale.

Eesti Telekomi aktsia liikus terve päeva positiivses suunas ja jäi eilse päeva lõpus võrreldes kolmapäevase kõigi aegade madalaima sulgemishinnaga 1,4 plussi, lõpetades 72,25 kroonil.

Kolmapäevase päeva üllataja Tallinna Kaubamaja aktsiaga tehti eile paar väikest tehingut ning aktsia sulgus nagu kolmapäevalgi 70 kroonil, kuid aktsia ostuäär vajus 68 kroonilt taas 65,50 kroonini ehk ostuhuvi aktsia vastu taandus veidi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing