Motorex näitab haruldast vormelit

Pille Russi 09. märts 2001, 00:00

Eesti auto-motospordi 80. aastapäevale pühendatud näituse üheks suurimaks pärliks on kindlasti 1964. aastal Tartus ehitatud vormel Tartu 2, mille looja on Ants Seiler. Haruldane eksemplar leiti veidi aega tagasi Koeru autoremonditehasest, praegu kuulub see Saduküla kardiklubile. Ajahambale üllatavalt hästi vastu pidanud vormel ei ole hetkel küll sõidukorras, kuid kardiklubi plaanib selle uuesti tööle saada.

Näitusel on esindatud ka paljudele võib-olla rohkem tuttavad Estonia vormelid, mida valmistatakse tänaseni. Kes vähegi kodustel ringrajavõistlustel on käinud, on ka Estoniaid sõitmas näinud. Vanemat põlvkonda esindab väljapanekus I? mootorratta mootoriga Estonia 15, uuemat aga Meelis Telliskivi Estonia 26/9.

Kui näituse vormelite puhul on tegemist kodumaiste sõidukitega, siis ralli poolt esindab Margus Muraka/Toomas Kitsingu Toyota Corolla WRC. Aasta alguses võideti samal autol Tartu taliralli.

Loomulikult ei puudu väljapanekust ka mootorrattad. Näha saab näiteks vana ja haruldast Tallinnas Vihuris ehitatud Vihur-Yamaha ringrajamootorratast, samuti 85cm3 Yamaha krossimootorratast, millega Aigar Leok võitis 1999. aastal Euroopa meistritiitli.

Lisaks tehnikale on näitusel suurt rõhku pandud Eesti mootorisportlaste tutvustamisele. Väljapanekus on kümneid karikaid, medaleid ja auhindu rohkem kui 30 sportlaselt. Valik nimesid: Markko Märtin, Hans Rüütel, Ivar Raidam, Lembit Teesalu, Jüri Raudsik, Toomas Napa, Rain Pilve, Jaanus Ligur, Avo Leok, Are Kaurit/Arvo Laksberg.

Väljapaneku on koostanud mootorispordiajaloolane ja ajakirjanik Aare Arula koostöös Autolehe, Eesti Autospordi Liidu ja Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooniga. Näitusel on väljas võidusõidutehnika, sportlaste tutvustused, auhinnad, meened ja fotod.

X Tallinna rahvusvaheline auto- ja tehnikanäitus
14.03.?18.03.2001
Eesti Näituste Messikeskuses
telefon 613 7318
faks 613 7437
e-post raul@fair.eezwww.motorex.as.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing