Tõnis Arnover • 12. märts 2001 kell 9:17

Hollandi ekspert: Argentina on Türgi järel järgmine kriisikolle

Pärast seda, kui Türgi oli sunnitud finantskriisi tõttu oma valuutakursi vabaks laskma, ootab järgmine valuutakriis Argentinat, ennustab Dagens Industris Hollandi keskpanga ekspert Peter Vlaar.

Peter Vlaar on välja töötanud valuutaindeksi, mis aitas tal näiteks Türgi valuutakriisi mitu kuud ette näha ja tema sõnul on see õigesti näidanud 24 valuutakriisist 21. Selle teooria järgi on kriisigrupis praegu maailmas Argentina, Slovakkia ja Indoneesia.

Argentina peeso ja USA dollar on seotud püsikursiga 1:1. Vastavalt oma indeksile väidab Vlaar, et viimastel kuudel on Argentinal püsikursi hoidmine järsult raskenenud. Vlaari valuutaindeksis on arvestatud dollari kurssi, inflatsiooni, lühiajalisi laene ja nende osakaalu valuutareservis ning impordi ja ekspordi suhet.

Hetkel kuum