Ärge nõudke tööle ennistamist, vaid raha

16. märts 2001, 00:00

Me oleme olnud tunnistajaks mitmele farsi sugemetega komöödiale, kus inimene ennistatakse kohtu otsusel tööle tagasi, ent vahepeal on tööle võetud uus inimene. Nii nagu males jõuab ettur viimasele reale ja samal hetkel võib laual olla kaks (teoreetiliselt ühel mängijal kuni 9) lippu. Viimati jõudis lippu Jüri Ott, botaanikaaia direktor.

Inimesi pole mingit mõtet tööle ennistada, kuna halvenenud psühhokliima ei võimalda niikuinii edasist tulemuslikku tööd.

Kui töötaja on vallandatud ebaseaduslikult, tuleb eksinud tööandjal maksta välja seadusejärgne kompensatsioon. Kompensatsioon peab olema vähemalt aastapalk, staa?iosa veel juurde, samuti tasu töölt eemal oldud aja eest, et töötaja vallandamisega just kergekäeliselt ei mängeldaks.

Kurbnaljakad inimeste tööleennistamised on olnud veel ETV peadirektor Toomas Lepp ning teede- ja sideministeeriumi kantsler Ruth Martin. Ka kaitseväe ülemjuhataja Johannes Kert mõtiskles enda ennistamise peale.

Ajast ja arust praktika, mis tugineb justkui müüdile konkreetse inimese asendamatusest, võimaldab kloonida kaks direktorit, kaks vägede ülemjuhatajat, kaks peaarsti jne. Ekstreemsel juhtumil isegi kaks presidenti või peaministrit.

Ei kujuta ette? Mina samuti mitte, aga on teoreetiliselt võimalik nagu 9 lippu malelaual. Kõigile neile tuleb ju ka palka maksta, sestap pole tööle ennistamised odav lõbu. Igatahes tuleb see lõppkokkuvõttes kallim kui kompensatsioon kähku välja maksta, ja jumalaga!

Madalama töökoha, nt kassiiri puhul võiks tööle ennistamine kõne alla tulla ? et seada jalule sotsiaalne õiglus. Inimesele võib see olla oluline enesehinnangu seisukohalt.

Ei usu siiski, et töö läheb edasi täpselt samalt kohalt, sama ostukorvi kokkulöömiselt, kus see nt pool aastat tagasi pooleli jäi. Kohtuveskid jahvatavad ju aeglaselt (kuigi jah, töötajal säilib selle aja eest õigus palgale). Vahepeal on tööle võetud uued inimesed, sest töö tahab tegemist ka protsessimise ajal. Inimesel tekib üleliigsuse tunne. Milleks seda kõike vaja on?

Mulle tundub, et eraettevõtja ongi ennistamise mõttetusest aru saanud ? lahku minnakse ikka nn poolte kokkuleppel. Sisimas kiristavad mõlemad ehk hambaid, aga ratsionaalne mõtteviis võidab. Nii tulevadki markantsemad näited avalikust sektorist, kus asjad on ratsionaalsusest kaugel.

Kui seadus näeb vaidluste esmase lahendusena tööle ennistamist, tuleb seadus ringi teha. Eesti majandusele teevad ennistavad kohtuprotsessid üksnes kahju, kuna taastavad vana väärtuse, takistades uue väärtuse loomist.

Füüsikaseadused ütlevad oma armutu otsekohesusega, et aega tagasi ei pööra ega omletist mune ei valmista. Sama kehtib ühiskonnaseadustes. Jü-ri Ott sai oma 200 000 krooni kompensatsiooni kätte ja lahkus botaanikaaiast. Ja õige kah. Kui teid on teie arvates alusetult töölt lahti lastud, siis võtke endale tingimata rikas (mõelge, miks!) advokaat ja nõudke korralikku kompensatsiooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing