Haitovi matus tõi kokku Vene kogukonna liidrid

Sirje Niitra 16. märts 2001, 00:00

Eile keskpäevaks kogunes Metsakalmistu kabeli juurde üht Eestimaa Vene kogukonna liidrit Vitali Haitovit (56) ära saatma mitusada inimest. Kohal oli suur osa venekeelsest meediast, aga ka poliitikuid ja ärimehi. Sarka kandsid samad mustades nahktagides noored mehed, kes olid veidi vähem kui aasta tagasi hoidnud enda õlgadel ka kirstu poeg Marian Haitoviga.

Vitali Haitovi alluvuses töötanud Estonija ja Vesti Nedelja Plus ajakirjanikud olid juhtunust masendatud. ?Ta oli parim ülemus, kes mul kunagi olnud, see on ka mu isiklik tragöödia,? ütles kuus aastat Vestis vastutava sekretärina töötanud Galina Melikova pisarsilmi.

Viimasena Haitovit elavana näinud ajakirjanikust riigikogu liige Vladimir Velman ütles, et ei suuda juhtunut siiani uskuda. ?Mu abikaasa tegi temast parasjagu lõiku saatesse, mis rääkis venelastest Eestis ja aitasin teda selles. Saade sai valmis, aga elu jäi pooleli,? rääkis ta.

Velmani sõnul erines Vitali Haitov enamikust Eesti vene kogukonna liikmetest selle poolest, et ei läinud kunagi kompromissile, aidates teistelgi vene rahvusest inimestel selga sirgu ajada. Samas oli ta väga lojaalne Eesti riigile, pooldas kolmikliitu ega sallinud interrindelasi, selgitas Velman.

?Tema suurimaks ja ehk koguni saatuslikuks veaks oli diplomaadioskuste puudumine ning liigne otsekohesus,? märkis Velman.

Vitali Haitov mõrvati autos oma Kloostrimetsa kodumaja ukse ees. Vähem kui aasta tagasi, 3. aprillil, lasi kurjategija Kalamajas kuuli pähe tema pojale Marian Haitovile, keda on ajakirjanduses seostatud allilmaga. Mõlemal juhul nägi mõrva pealt Marian Haitovi 9aastane poeg. Tapjad või tapmise organiseerijad on seni tabamata.

Ühe põhiversiooni järgi, mida levitavad Vitali Haitovit lähedalt tundvad inimesed ja mida uurib ka keskkriminaalpolitsei, jõudis isa liiga lähedale oma poja mõrvarite avastamisele.

Teise mõrvamotiivina võivad kõne alla tulla Vene Kultuurikeskuse segased rahaasjad. Vitali Haitov oli osanik ASis Rukon, mis rentis linnalt hoonet Mere puiesteel, kus tegutseb Vene Kultuurikeskus. ?Ta oli paljude jaoks liiga valitsusmeelne,? tunnistas üks anonüümust palunud ärimees.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing