Lukas kärbib tasuta õppekohtasid

16. märts 2001, 07:58

Sügisel pääseb läbi eksamisõela kõrgkoolide tasuta õppekohtadele üle 600 üliõpilase vähem kui sellel õppeaastal, sest riik vähendab koolitustellimust ligi 20 protsendi võrra, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Eelistatud on tehnika ja tehnoloogia erialad. Kindlasti ei jää ka rahvusteadused vaeslapse ossa,? kinnitas haridusminister Tõnis Lukas. Tema sõnul eelistatakse selgelt kvaliteetseid ja akrediteeritud õppekavasid.

Vaatamata väiksemale tellimusele kõrgkoolide rahastamine ministri väitel hoopis paraneb. ?Praktiliselt kõik ülikoolid saavad rohkem raha kui eelmisel õppeaastal,? märkis ta. Tänu sellele kasvab ka ühe üliõpilaskoha maksumus ning on võimalik tõsta õppejõudude palka.

Haridusministeeriumi kõrghariduse talituse juhataja Maiki Udami sõnul puudutab tellimuse vähendamine kõige vähem Tallinna Tehnikaülikooli, kus hakatakse suuremat rõhku pöörama infotehnoloogiale. Teiste ülikoolide langus tuleb tema väitel enam-vähem võrdne.

Haridusministeeriumi plaanid tabavad kõige valusamini Tallinna Pedagoogikaülikooli (TPÜ) kultuuriteaduskonda, kus riiklik tellimus lõpeb filmi ja video, koreograaafia, raadiore?ii ja kunstiõppe erialal. Riigi rahastatav kunstiõpe jääb TPÜsse vaid kaugõppe vormis, lausus Udam.

TPÜ kultuuriteaduskonna audiovisuaalse osakonna juhataja Toomas Lõhmuste sõnul on teaduskond määratud väljasuremisele, kui ühtegi eriala enam ei vajata. ?Andkem endale aru, et ühiskonnas pole praegu seda maksujõudu, et õpinguid ise kinni maksta,? ütles Lõhmuste.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing