OPEC vähendab nafta tootmist 4 protsenti

ÄP 19. märts 2001, 00:00

USA energeetikaminister Spencer Abraham lausus laupäeval, et otsus valmistas pettumuse ning toonitas vajadust suurendada nafta tootmist USAs, teatas uudisteagentuur Reuters. Juba varem väljendas rahulolematust OPECi võimaliku otsuse suhtes Euroopa Komisjon. ?Me pole kindlad, et praegu on selleks õige aeg ning põhjusi oleks piisavalt,? teatas komisjoni pressiesindaja Gilles Gantelet reedel.

Pärast kaks päeva kestnud kõnelusi ratifitseerisid naftakartelli liikmesriigid otsuse vähendada naftatoodangut 1 miljoni barreli võrra 24,2 mln barrelini ööpäevas. ?Otsus hoiab nafta hinna 25 dollari tasemel,? lausus OPECi president Chakib Khelil. Analüütikud on presidendiga nõus, sest toodangu vähendamine hoiab nafta- ja naftasaaduste laoseisu madalal.

Tavaliselt toimub teise kvartali jooksul, mil talvine kütteperiood on lõppenud, laoseisu kasvamine, kuid Saudi Araabia naftaminister Ali-al-Naomi arvates elavad naftatöötlemisettevõtted selle rahulikult üle. ?Ma ei ole kindel, et teises kvartalis peaks laovarusid suurendama,? lausus minister. ?Peaasi, et ei tekiks defitsiiti?.

Laupäevane OPECi ostus vähendada nafta tootmist oli sel aastal juba teine. Veebruaris alandati tootmist 1,5 miljoni barreli võrra ööpäevas.

Järgmine korraline naftaministrite kohtumine toimub 26. septembril, kuid erakorraline kohtumine, kus vaadatakse kartelli naftapoliitika üle, toimub 5.?6. juunil, teatab OPEC oma kohtumise kommünikees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing