Meil on ajud ja ideed, teistel on raha...

20. märts 2001, 00:00

Enn Soosaare kommentaar ?Viikingid kui vältimatu valik? (ÄP 13.03) tõstab esile väga tõsiseid asjaolusid. Tahan lisada kommentaare ja täiendada Soosaare tähelepanekuid.

Eesti väiksus on ammu teadaolev tõik ja, et väike majandus on haavatav, samuti. Mis väike majandus veel endaga kaasa toob, on see, et ka igasugused innovatsioonid mis iseenesest võivad olla maailma absoluutsel tipptasemel (nt geenivaramu), meie väiksuse t?ttu ei ole meil lihtsalt ressursse neid ise arendada ja neist sellist kasu lõigata, nagu selline innovatsioon õigustaks.

Iga leiutis, arendus jne ostetakse väliskapitali poolt ära (halvemal juhul lüüakse üle) ja arendatakse kellegi teise omanduses edasi. See on loomulik areng arvestades suuruse vahet. Tuleb sundseisus teha parim ? liituda suurema struktuuriga, milles on natukenegi kaasarääkimisõigust ja mis annab ka teatud kaitset toodete, ideede puutumatuse osas. St Euroopa Liit.

Eesti majandus on suuresti väliskapitali, iseäranis Skandinaavia mõju all. Kui Skandinaavias majandus liigub allapoole, mõjutab see ka Eestit.

Teisest küljest, kui majandus kogu maailmas on taandkäigus, mõjutab ka see nii või teisiti Eesti majandust, olenemata kust suurim mõju tuleb. Parem ongi, et on Skandinaaviast, kuna need maad on piisavalt stabiilsed ja tõenäoliselt peavad hästi vastu majanduslikele äkktõmblemistele. Peame muidugi teadma, et immuunne majanduslanguste vastu pole keegi.

Nõustun Enn Soosaarega, et meil puuduvad need miljardid, mida oleks vaja, et omal käel kanda kinnitada võõrastel turgudel. Peame otsima partnereid. Meil on ajud, on ideid, teistel on raha ja samuti ka ajud ja ideed - väga hea kombinatsioon.

Need ajad on möödas kus äri saab ajada rahata, ettevalmistuseta, äriplaanita, turustamisühikuta, raamatupidamiseta, pettusega pooleks. Varem või hiljem jääb ikka vahele ? seadusandlus ja selle rakendamine jõuab lihtsalt järele. Seda olenemata kas oleme ELi liige või ei. Aga kui me ei ole, pole meil ka kaasarääkimisõigust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing