Maksureformist sai enim kasu väikeettevõtja

22. märts 2001, 00:00

Investeeringute tulumaksust vabastamine mõjutas enamiku Eesti ettevõtjate tegevust positiivselt, selgus Äripäeva konjunktuuriuuringust ?Äripäeva baromeeter?. Võrreldes suur- ja väikeettevõtteid selgus, et selliseid firmasid, kelle tegevust mõjutas maksureform negatiivselt või ei mõjutanud kuidagi, oli suurettevõtete hulgas rohkem.

Väikeettevõtjal on ligipääs kapitaliturgudele keerulisem. Seetõttu mõjutab ettevõtte maksukoormuse vähendamine või tekkinud tulu maksustamise edasi lükkamine positiivselt just neid. Eesti väikefirmad arendavad oma tegevust peamiselt teenitud kasumi arvel.

Ülemöödunud aasta lõpus investeeringute tulumaksust vabastamise ümber puhkenud vaidluse ajal toodi maksureformi ühe toetava argumendina välja see, et nimetatud otsus suurendab ettevõtte kindlustunnet.

Reformierakonna ja Eesti Panga nõukogu liige Kalev Kukk väitis, et valdav osa Eesti väike- ja keskmise suurusega firmadest on alakapitalisee-ritud ning seetõttu on ettevõtete riskipuhver liiga õhuke või puudub üldse. ?Tegelikus elus tähendab see aga seda, et mis tahes juhuslikke ja ajutisi tagasilööke turult pole neil võimalik omakapitalile toetudes maandada,? kirjutas Kukk Äripäevas ilmunud kommentaaris (?Tuline tants ümber tulumaksu?, ÄP, 20.12.1999).

Uus tulumaksuseadus on tõenäoliselt üks põhjusi, miks möödunud aastal suurenes reinvesteeritud tulu ehk jaotamata kasum võrreldes 1999. aastaga 2 miljardit krooni. Jaotamata kasumi suurenemine näitab, et väike- ja keskmised ettevõtted suudavad nüüd majanduskonjunktuuri halvenemisest tingitud tagasilööke paremini maandada.

Äripäeva küsitlus ei kinnitanud maksureformi oponentide meelisväidet, et uus tulumaksuseadus oli kasulik eeskätt välisomanikele kuuluvatele suurtele ettevõtetele.

Selgus, et mitmele välisomanikule kuuluva suurettevõtte tegevust mõjutas tulumaksuseadus hoopis negatiivselt või siis ei mõjutanud üldse. See on loomulik, sest tihti ei näidanud välisomanikele kuuluvad tütarfirmad kasumit.

Välisinvestorile on meelepärasem, et maksusüsteem oleks võimalikult stabiilne. Uus seadus vabastas tulumaksust investeeringud. Välisomanikule kuuluvale firmale ei ole aga investeeringute finantseerimine suur probleem. Samas maksustati uue seadusega osa töötajatega seotud kulusid rangemalt. Tõenäoliselt ei soovi välisomanikule kuuluv suurfirma minna konflikti maksuametiga ja jälgib seetõttu täpsemalt näiteks erisoodustusmaksu tasumisel maksuameti seadusetõlgendusi.

Ettevõtjate üldine hinnang investeeringute tulumaksust vabastamisele oli aga positiivne. See näitab, et ülemöödunud aasta lõpus tehtud otsus, oli õige. Valitsusliidul tasub madala maksukoormuse poliitikat jätkata, sest Eestis on ettevõtetel lasuv otseste maksude koormus tänu sotsiaalmaksule endiselt suur.

Seetõttu peaks koalitsioon loobuma ka kohustusliku tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse kehtestamisest, mis suurendab maksukoormust ja tasandab ettevõtjate jaoks investeeringute tulumaksuvabastusest saadud kasu.

Vt. ka graafikut: Maksureform mõjutas ettevõtete tegevust positiivselt

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing