Tommi Mäkineni meeletu võidujanu

Pille Russi 23. märts 2001, 00:00

Üks piloot, kellelt noorematel on nii mõndagi õppida, on neljakordne maailmameister Tommi Mäkinen.

Kaks nädalat tagasi peetud Portugali ralli oli Mitsubishil sõitvale soomlasele juba karjääri sajas MM-start. Mäkinen tähistas sündmust vääriliselt, võttes ülirasketes tingimustes peetud rallil teenitud esikoha. Võistlust peaaegu algusest lõpuni juhtinud Mäkinen langes küll viimase kiiruskatse eel hispaanlase Carlos Sainzi järel teiseks, kuid suurepärane lõpuspurt tõi soomlasele võidu.

?Karjääri sajandal rallil esikohale tulla on igati väärt saavutus,? leidis 22. korda poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud Mäkinen. ?Raske on uskuda, et olen osalenud nii mitmel MM-etapil ? tundub, nagu peaks sõite vähem olema. Aeg on läinud kiirelt ja palju on juhtunud.?

1964. aasta 26. juunil Puuppolas sündinud Mäkineni rallikarjäär sai alguse 1985. aastal. Võidud hakkasid tulema 1990. aastal, kui kaardilugeja kohale istus kogenud Seppo Harjanne. Juba esimesel koostööaastal jõuti MM-etappidel kahel korral esikümnesse, kauaoodatud etapivõit tuli aga 1994. aastal koduses Soomes. Kaks aastat hiljem oli Mäkinen juba maailmameister.

Soomlane on vaieldamatult üks kõigi aegade edukamaid rallipiloote. Kuigi võitude koguarvu poolest jääb Mäkinen hetkel veel ühega alla nii kaasmaalasele Juha Kankkunenile kui ka Sainzile, siis keegi teine ei ole suutnud võita nelja järjestikust maailmameistritiitlit.

Ükski MM-tiitel ei tulnud kergelt, kõige meeldejäävam on aga ilmselt 1998. aastal saavutatud esikoht. Selle hooaja viimasel etapil, Suurbritannia rallil olid tiitlijahis veel üksnes Mäkinen ning Sainz. Mäkinen katkestas ralli juba avapäeval ning võis vaid vaadata, kuidas hispaanlane kindlana näivat tiitlivõitu püüdis. Tõeline üllatus aga oli alles ees: Sainz katkestas võistluse viimase päeva viimasel kiiruskatsel, kui tema auto enne fini?it põlema süttis.

?Lihtsalt uskumatu,? rääkis maailmameistriks kroonitud Mäkinen. ?Ralli avapäeval katkestada ja siis viimasel päeval selliseid uudiseid kuulda? Seda tunnet ei oska kirjeldada. Mul on õnne olnud ning ma loodan, et õnn ei jäta mind.?

Tänavuse hooaja kolme esimese etapi järel on Mäkinen MMi punktitabelis liidrikohal. Ilus aasta algus annab soomlasele reaalse võimaluse tõusta kõrgemale, kui on jõudnud ükski teine rallipiloot. Mäkineni käeulatuses on nii kõigi aegade etapivõitude rekord kui ka viies maailmameistritiitel ? saavutus, mis tõstaks ta samale tasemele viis vormel-1 MM-tiitlit võitnud Juan Manuel Fangioga.

?Viies meistritiitel oleks loomulikult täiesti omaette saavutus, kuid võib-olla mitte nii eriline kui esimene võit.? Motivatsioonipuudust soomlasel ei ole. Tema eesmärk on saavutada esikoht ka neil rallidel, kus ta seni võitnud ei ole ning tõusta kõigi aegade edetabelis liidriks.

Autoralli MM sarja järgmine etapp, Kataloonia ralli toimub 23.?25. märtsini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing