Joojatele seaduslik paik

Merike Ojasson 26. märts 2001, 00:00

Alates 1. veebruarist 2002 kehtima hakkava seaduse järgi otsustab iga omavalitsus, kus ja mis juhtudel võib avalikus kohas tarvitada alkoholi. Praeguses alkoholiseaduses alkohoolsete jookide tarbimist puudutav peatükk puudub. Haldusõiguserikkumiste seadustiku järgi on alkoholi tarbimine avalikus kohas üldiselt keelatud, rikkujaid ootab rahatrahv kuni 2650 krooni.

Majandusministeeriumis valminud uue alkoholiseaduse seletuskirja järgi võiksid näiteks Tallinna ja Tartu linnade volikogud kinnitada tarbimispaikadeks traditsioonilised mättal istumise kohad ? Tallinnas Harjumäe ja Tartus raekoja taga asuva nn Pirogovi platsi.

Koos seaduseelnõuga läheb valitsustegelaste lauale seaduseelnõu seletuskiri. Selles seisab, et praegu saab haldusõigusrikkujateks pidada volbriööd tähistavaid ja sellal sugugi mitte vaid korporatsiooniruumides õlut joovaid Tartu tudengeid.

?Tuleb ka tunnistada, et sugugi mitte kõik inimesed, kes tahavad nautida päikeselist ilma ja pudelit õlut või siidrit, ei tee seda tänavakohvikus. Kitsamalt võttes võiks aktsepteerida noore põlvkonna või tudengite aastatega väljakujunenud kogunemiskohti, aga ka paiku, kus kultuursed seltskonnad on harjunud korraldama piknikke, pruukides seejuures pudeli kvaliteetveini,? ütleb seletuskiri.

Eelnõu esimeses variandis oli mustvalgel kirjas, et alkoholi võib tarbida kohaliku volikogu poolt määratud pargis või haljasalal ning kalmistul mälestusteenistuse käigus. Justiitsministeeriumi ametnike soovitusel jõuab valitsuseni parandatud tekstivariant, mille järgi võib alkoholi tarbida omavalitsuse õigusaktis ettenähtud juhul.

?Pidasime siin silmas erandjuhte või eriüritusi. Näiteks seda, et vana-aasta õhtul võib tänaval ?ampusepudeli avada. Eesmärgiks ei olnud kirja panna, et valla- või linnavalitsus määrab piirkonna, kus igaüks võib vabalt juua. Loodame, et kohalik omavalitsus tunneb kohalikke olusid kõige paremini ja oskab kirja panna juhud, mil alkoholi tarbimine avalikus kohas ei ole avaliku korra rikkumine,? selgitas majandusministeeriumi kaubandusosakonna juhataja asetäitja Anne Laar.

Laar rõhutas, et silmas on peetud ikkagi lahja alkoholi ehk kuni 22 mahuprotsendiga alkoholi tarvitamist, kangemate märjukeste kohta kehtivad oma reeglid.

Omavalitsustele annab uus alkoholiseadus võimaluse teha üks omanäoline otsus. Pole võimatu, et varsti ilmuvad uued valla- või linnakaardid, kus vajalikud kohad omaette täpikesega märgitud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing