Lihast tuleb puudus kätte

Kristina Traks 27. märts 2001, 00:00

?Nõudmine ületab kindlalt pakkumise,? ütles linnuliha tooteid tegeva ASi Tallegg juhatuse esimees Ants Käsper. ?Toodame 35 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal, aga ikka on vähe.?

Käsper ütles, et linnuliha osas mõjutavad impordikeelud firma tööd palju. ?Me tõime toorainet Prantsusmaalt ja Hollandist, nüüd on import sealt keelatud,? rääkis Käsper. ?Praegu toome Taanist ja USAst, aga kui Taani kinni läheb, siis ega Euroopas enam eriti kuskilt kanaliha polegi võtta.?

Siiski plaanib Tallegg maist suurendada tootmismahtusid praegusega võrreldes veel poole võrra ning praegu käivad ettevõttes laiendustööd. Talleggi käive kasvas jaanuaris-veebruaris mulluselt 49 miljonilt kroonilt ligi 70 miljonile kroonile. Käsperi sõnul on käibekasv otseselt tulnud sellest, et inimesed eelistavad veiselihale rohkem kanaliha süüa.

Otepää lihatööstuse juhataja Maie Niidu sõnul on praegu keeruline kõigil lihatööstustel. ?Need, kes enne kasutasid välismaist liha, ei saa seda enam sisse tuua ja tahavad ka kodumaist osta,? rääkis ta. ?Näiteks homme oleks vaja koorem sealiha, aga ei olegi nii lihtne seda saada.?

Niidu sõnul on liha kokkuostuhinnad aastataguse ajaga võrreldes tõusnud umbes veerandi võrra ning tõbede-taudide levides jätkub hinnatõus ka edaspidi.

Ka Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm kinnitas, et lihast on nappus käes, eriti sealihast. ?Oluline polegi vast see, et liha on veidi kallimaks läinud, vaid pigem see, et seda on keerulisem sisse tuua,? rääkis Horm. ?Iga lihakoormaga on ebakindlus, et ei tea, millal see nüüd kohale jõuab.?

Valga Liha- ja Konservitööstuse direktor Elmut Paaveli sõnul on vorstitooted kallinenud sel aastal mõne protsendi võrra, kuid näiteks kvaliteetse veiseliha tükid on lausa paarikümne krooni võrra kilolt kallimaks läinud. ?Hinnatõusu tõttu on meil käive veerandi võrra suurem kui eelmisel aastal samal ajal,? ütles Paavel.

Eesti Lihaliidu tegevdirektori Peeter Grigorjevi sõnul on oht, et liha muutub defitsiidiks, kui ELis taudid veel levivad. Praegu on Eesti keelustanud liha, lihatoodete, lemmikloomatoitude jne sisseveo Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Iirimaalt ja Hollandist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing