Brüssel vaidlustab Gazpromi lepingud

27. märts 2001, 08:58

Euroopa Komisjoni hinnangul võivad Vene Gazpromi ja kolme Itaalia energiafirma vahel sõlmitud gaasitarne lepingud olla vastuolus Euroopa konkurentsiseadustega, kirjutab tänane Financial Times. Brüsselile ei meeldi sätted, mille järgi Itaalia firmadel ei ole õigust Venemaalt ostetud gaasi edasi müüa ning Gazpromil pole luba varustada ka teisi Itaalia energiaettevõtteid.

Gazpromiga vastuollu minek on poliitiliselt hell teema, kuna alles läinud aastal kutsus Euroopa Komisjoni juht Romano Prodi Venemaad üles gaasitarneid Euroopa Liidule oluliselt suurendama. Praegu katab Venemaa 20% ELi gaasitarbest.

Otsus vaidlustada Gazpromi lepingud Itaalia firmadega sündis pärast Stockholmi tippkohtumist, kus ELi liidrid esitasid üleskutse Euroopa konkurentsiseadused ka energiaturul tugevamalt maksma panna. Energiaturu täieliku liberaliseerimise kuupäev jäi aga määramata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing