Majavalitsused tagavad hiigelkäibe

Andres Kärssin 28. märts 2001, 00:00

Kui 12 Tallinna majavalitsusest moodustatud kolmest müügipaketist tegi esimesele parima pakkumise ESS Kinnisvarahoolduse ASi juhtidega seotud OÜ Majatek, siis teise paketi ostjaks valis linnavalitsus Kalanduse Maja ning ka kolmas pakett on läheb tõenäoliselt kõrgeima pakkumise teinud Kalanduse Majale.

Müügikomisjon kvalifitseeris eile kõik kolmanda majavalitsustepaketi ostuks laekunud viis pakkumist. Müügikomisjoni esimehe Charlie Viikbergi sõnul on kõigil enampakkumisel osalenutel kolme päeva jooksul õigus komisjoni otsus vaidlustada.

Eelmine kord protestis Kalanduse Maja pakkumise vastu Majatek, kuid komisjon seda ei arvestanud.

Viimane pakett, mis sisaldas ka kesklinna majavalitsusi, tuli enampakkumisele alghinnaga 11,7 miljonit krooni. Kalanduse Maja pakutud 26,3 miljonit krooni ületab Majateki tehtud suuruselt teist pakkumist 3,4 miljoni krooniga.

ESSiga seotud firmade ning Kalanduse Maja kõrval kolmandana kõikide majavalitsustepakettide erastamise vastu huvi tundnud E.L.L. Kinnisvara AS pakkus viimases müügivoorus erastamise hinnaks 17,1 miljonit krooni.

Äripäeval ei õnnestunud kahe päeva jooksul saada Kalanduse Maja esindajatelt kommentaari erastamiskonkursil osalemise ning kõrgete pakkumiste kohta. Sekretäri sõnul oli Rait Lukas väga hõivatud.

E.L.L. Kinnisvara juhatuse liikme Jaak Vende sõnul oleks kinnisvarahoolduse valdkonda laienemine ettevõtte jaoks olnud samasugune kinnisvaraprojekt nagu teisedki, mis võimaldab teatud riskiga raha teenida ning neist arvestustest tulenevalt tehti ka pakkumine. ?Raske öelda, miks teised tegid nii kõrge pakkumise,? tõdes ta. ?Meie ei lähtunud sellest, et igal juhul on asi vaja kätte saada.?

Vende lausus, et majavalitsuste omandamisega ostetakse turgu ja küllalt suurt kliendibaasi, kellele on võimalik edaspidi ka muidki teenuseid pakkuda.

Turu ostmisele ning heale ärile pikemas rahapaigutuse mõttes viitavad ka teised kinnisvaraeksperdid, rõhutades just selle turu stabiilsust, sest korteriühistud ja majaomanikud ei vaevu enamasti maja haldusteenuse pakkujat vahetama.

Majavalituste erastamishuvi algselt kinnitanud, kuid enampakkumisel siiski mitte osalenud OÜ Uus Maa Kinnisvarahaldus tegevdirektori Elari Udami hinnangul on erastatavate majavalitsuste halduse ja hoolduse aastakäive kokku ligi miljard krooni. ?Kogukäibest on haldusteenuse osa ise marginaalne ? nii 10 protsenti,? märkis ta. ?Raha saab teenida muu teenuse ? remondi ja hoolduse ? osas.?

Samas lausus Udam, et südalinn ja Kadriorg tunduvad küll atraktiivsena, kuid mõnedes kõdupiirkondades võib kinnisvarahooldus osutuda küllaltki ebarentaabliks. Charlie Viikbergi sõnul on linn rahul majavalitsuste erastamisprotsessiga. ?Arvestame, et saame alghinnale juurde 32 miljonit krooni, ? lisas ta. Kolme majavalitsuspaketi müügiga lootis linn algselt teenida 42 miljonit krooni, selle summa ületaks juba kahe esimese paketi erastamisraha laekumine. Samas pole Viikbergi sõnul ühtegi müügilepingut veel alla kirjutatud.

Lisaks võib majavalitsuste erastamine päevavalgele tuua seni veel teadmata suuruses üürnike võlgnevusi, mille tasumist võib erastaja linnalt nõuda ning mis võib vähendada märgatavalt majavalitsuste müügist saadud summat.

1999. aasta lõpus koos Rait Lukasega ASi Esmar omandanud suurärimees Toomas Tool omab ajakirjanduse andmeil Tallinna vanalinnas mitmeid kinnistuid. Tool ise väldib avalikkust ning tehinguid ei kommenteeri.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing