Tänavust ehituspilti ilmestab spordirajatiste rohkus

28. märts 2001, 00:00


Kaja Rozdestvenski

2001. aasta suurimad ehitusinvesteeringud on Tartu vangla (400 mln), Radisson SAS hotell Tallinnas (623 mln), Saku suurhall (180 mln) ja Lilleküla jalgpallistaadion (170 mln). Tartu vangla ehitus on mitmeaastane projekt, mis peab valmima hiljemalt järgmise aasta lõpuks.

Sotsiaalehitistest on tähelepanuväärsemad Keila tervisekeskus (89 mln), Haapsalu taastusravihaigla (83 mln) ning Tartu tervise- ja veekeskus (81 mln).

Suurte kaubanduskeskuste ehitamine on kandumas Tallinnast Tartusse. Sel aastal investeeritakse Tartus kaubanduspindade ehitusse ligi 300 miljonit krooni, katuse alla saab 4 uut kaubanduskeskust. Tartu suurim äripinna ehitusprojekt, Emajõe Ärikeskuse 110 miljoni kroonine laiendus, on küll takerdunud, kuid ehitustöödega loodetakse siiski sel aastal algust teha.

Äripindade areng toimub ka Ida-Virumaal. Näiteks Jõhvi tahetakse tänavu ehitada kümmekond uut ärihoonet kogumahus 200 miljonit krooni, mis on väikelinna jaoks ebaharilik.

Riiklikke ja munitsipaalinvesteeringuid tehakse jätkuvalt haridusasutustesse: koolimajade juurdeehitused, uued võimlad ja ujulad koolidele. Mitmetesse maakondadesse püstitatakse suured infrastruktuuriehitised ? veetöötlus- ja puhastusjaamade uusehitused ning rekonstrueerimised.

Erakapitalil ehitatakse mitmeid uusi ladusid. Meelispaikadeks on siin Harjumaa Rae ja Saue vald, kuhu on koondunud Tamro Eesti ASi, NEFAB ABi, Neiser ASi laod, samas asub ka Niinivirta logistikakeskus.

Narvas laiendab end Kreenholmi Valduse AS, viie kilomeetri kaugusel Kundast saab jaanipäevaks valmis ASi Aeroc poorbetoontoodete tehas.

Eesti ehitusturu eelmise kümnendi tippaasta oli 1998. Järgmise aasta börsikrahh mõjutas negatiivselt ka ehitustegevust. Mullune ehitusmaht tõusis aga juba 1998. aasta tasemele. Tänavu prognoositakse 5?7% kasvu.

Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Ilmar Lingi sõnul on tööstusehituse kasv lähiaastail paratamatu, kuna ettevõtted peavad oma tootmistehnoloogia ja -protsessid viima vastavusse euronõuetega. Suuremad Eestisse plaanitavad tööstus- ja keskkonnarajatised on Muuga galvaniseerimistehas ja metalliterminal, Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing