Aktsiad heastasid üleeilse kukkumise

Raivo Sormunen 29. märts 2001, 00:00

Teisipäeval tugevasse langusesse läinud Tallinna börsi aktsiate kaotused heastas eilne positiivse alatooniga kauplemispäev.

Kuigi maailma aktsiaturgudele tõi eile pessimismi nii pihuarvutite tootja PALMi kui ka Kanada telekomiseadmete tootja Nortel Networksi kasumihoiatus, tegi kohalik turg juba esimesel kauplemistunnil üleeilsed kaotused tagasi ja püsis kättevõidetud tasemel päeva lõpuni. Äripäeva indeks kosus päevaga 1,28% ja tõusis 437,84 punktini.

Näib, et kohalik aktsiaturg ei suuda välisturgude liikumisetele veel kiiresti ja samaaegselt reageerida. Kohaliku börsi aktsiad jälgivad välisturgude liikumisi väikese viivitusega ja maailma aktsiaturgude kiire üles-alla kõikumine jätab vale mulje, nagu kohalik börs ei jälgiks maailma börse. Tegelikult ikka järgib. Tallinna väärtpaberibörsil noteeritud aktsiad pole lihtsalt piisavalt likviidsed, et nad suudaks kõik välisturgude emotsioonid kaasa teha.

Eilne börsipäeva aktiivsus oli võrreldes viimase paari nädalaga igati korralik. Börsipäeva tehingute arv oli 13,7 mln kroonise käibe juures ümmargune sada.

Käivet aitas sarnaselt teisipäevaga tekitada investorite kõrgendatud huvi Hansapanga aktsia vastu, mis vedas end ülespoole 130 krooni joont, peatudes 130,50 kroonil ehk ligi 2 protsenti eelmise sulgemishinnaga võrreldes kõrgemal.

Suurima tõusu tegi eile põhinimekirjas aga hoopiski Norma aktsia, sulgudes 46,40 kroonil ehk üle 4% eelmisest sulgemistasemest kõrgemal. Norma aktsia atraktiivsuse taga võib olla kerge välismaine huvi. Seda kinnitab see, et Müncheni börsil kaubeldi eile 10 000 Norma aktsiaga, esmaspäeval aga koguni 20 000 aktsiaga. Seda oli isegi veidi enam kui nädala esimesel päeval kohalikul börsil.

Tõusuta ei möödunud päev ka kolmandal börsi põhiaktsial Eesti Telekomil, mis tõusis 3,8% ja sulgus 68,75 kroonil.

Siiski. Tõusutrendi siit välja lugeda ei saa.

Euroopa telekomisektori liikumist jälgiv indeks langes eile paari protsendi võrra. Samuti ei andnud positiivsest trendist märku USA turgude esimene kauplemistund, mis sõi ära kogu teisipäeval kätte võidetud tõusu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing