Väiksel tehnikal suured muutused

Kaido Einama 29. märts 2001, 00:00

Seekordsel Cebitil oli firmadel raske täie kindlusega kuulutada, et ollakse mõne uuenduse kasutuselevõtul esimesed.

Tihti võib end tagasihoidlikult esitleva tundmatu Aasia firma bro?üürist leida mõne uue põlvkonna trendikauba, mis tavaliselt on pisiseadmete ? pihuarvutite või telefonide ? valdkonnast. Äripäev uuris, mis saab nendest asjadest Eesti turul.

Biomeetria oli Cebitil üks kuumemaid teemasid. Kuigi filmitööstus on maalinud sõrmejälje, silma võrkkesta või hääletuvastusseadmete kasutamisest pildi kui supertehnoloogiast, võib igaüks neid seadmeid endale juba praegu poest osta.

Acer pakub mobiilsetele kasutajatele nüüd suuremat turvalisust, ehitades sõrmejäljelugeja sülearvuti sisse. Travelmate 739TLV on turul ainuke Pentium III sülearvuti, millel on sõrmejälje tuvastusega turvasüsteem. Ka aku tööaeg on üsna korralik ? 4,5 tundi. Eestis on Aceri ametlik maaletooja arvutite ja riistvaraga hulgimüügiga tegelev Elko Reval.

Travelmate 739TLV on lauaarvutit asendav sülearvuti, mis pakub head turvakaitset ja kauakestvat akutoidet, samas on ta varustatud kiireimate Pentium III protsessoritega. Uut biomeetrilise sõrmejäljetuvastuse tehnoloogiat sülearvutis võib pidada suureks edasiminekuks turvasüsteemide vallas. Pole vaja jätta meelde pikki paroole ega kasutajatunnuseid, kaasas pole vaja kanda ka plastikkaarte, sõrmest piisab täiesti. Arvuti orienteeruv hinnaklass on 77 000 krooni ja Eestis võib ta müügile tulla aprilli lõpus.

Kuigi igal aastal on Cebiti arvutimessil ka korra hõigatud, et arvutite välimus muutub isikupäraseks, on nad enamasti endiselt hallideks kastideks jäänud. Värviliste, erikujuliste ja silmatorkavate arvutikastide tootjad aga jätkavad korpuste pakkumist kasvõi otse kodutarbijale. Taiwani firma EÜPA tooteseeria näeb aga välja nagu retro raadio algusaegadest, arvuti meenutab nikeldatud röstrit ja kõlarid lennukimootoreid.

Disainarvutitele on nõudlus olemas, aga nende puhul on hinnad kõrgemad. Arvuti personaliseerimist esipaneeli kujunduse või korpuse värvi osas on MicroLink teinud ja see on saanud ka hea tagasiside. Kogu arvutikorpuse disainimisel on meie uuringud näidanud, et nende müük eratarbijale on kahe otsaga. Mõnele võib ideaalne disain tunduda kentsaka või intetuna. Eestis aga ühesuguse maitsetunnetusega jõukat kliendigruppi pole.

Efektse välimusega Triumi pihuarvutist turritab välja antenn. Muus osas näeb see Mitsubishi Electricu seade aga välja nagu teisedki taskuabilised ehk PDAd (personal digital assistant). Sisemusse on lisaks peidetud kahesüsteemne GSM telefon, faks, modem, GPRS tugi, WAP ja kontoritarkvara Windows Pocket PC operatsioonisüsteemis. Mängida saab MP3 muusikat, vaadata videot. Triumi probleemiks Eestis on tehnilise toe puudumine, kasutajal jääb üle kas osta seade välismaalt või oodata, kuni turuliidrid Nokia ja Ericsson sarnaste seadmetega välja tulevad.

Mitsubishi tooted ei ole Eestis eriti populaarsed, kuna praegu tundub olevat mõttetu hakata võitlema turuliidrite Nokia ja Ericssoniga. Üllatust tulevikus võib ehk oodata juhul, kui mõni arvutimüüjatest võtab valikusse mõne Compaq iPaqi või Palmi sarnase toote. Siiski eeldusel, et nendesse pihuarvutitesse on juba integreeritud GSM/GPRS võimalused. Praegused variandid, kus tuleb kasutada ?kasukaid?, lisakaarte, infrapunaühendust vms, on kahjuks nii kohmakad ja keerulised lahendused, et enamik inimesi ei suuda ega viitsi ennast nendega koormata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing