Jonn mässata väikepoodidega hoiab Tartu ärimeest vee peal

Väinu Rozental 30. märts 2001, 00:00

Kelliäri toidu- ja esmatarbepoed on Annelinna väikseimad. Ümbruskonnas tegutsevad vaid suurpoed Sõpruse, Kivilinna, Saare ja Konsum, milles igaühes on müügipinda rohkem kui Kelliäri viies poes kokku.

?Oleme justkui külapood, kus müüja teab paljusid ostjaid nimepidi,? räägib Kelliäri juhatuse esimees Aivar Saukkonen. ?Meie trump on klienditeenindus.?

Tartu kaubamaja direktori Raul Puusepa hinnangul läheb väikepoodidel suurte marketite kõrval üha raskemaks. ?Väikepoepidajatel on võimalus kas pood likvideerida, ühineda suurema tegijaga või leida endale ni??, milleks võib olla ka niinimetatud kodupood,? räägib Puusepp. ?Oluline on püsimajäämisel ka see, kuidas väikepoed karmide euronõuetega toime tulevad.?

Aivar Saukkoneni sõnul peavad nad euronõuete tõttu oma esimese poekese Kelly tõenäoliselt juulikuus sulgema. ?Puitseinte katmine nõuetekohase hästipestava sileda materjaliga läheb maksma umbes 100 000 krooni,? arvutab Saukkonen. ?Väikepoes ei tasu sellist investeeringut teha.?

Saukkoneni sõnul vajavad magala elanikud väikepoodi eelkõige nädalalõppudel, kui viibivad kodus. ?Käive kasvab hüppeliselt pühade ajal,? sõnab Saukkonen ja lisab, et samas hoiab kindel püsiklientuur poodide käibed suhteliselt stabiilsena.

?Meie paari aasta taguse suure käibekasvu üks põhjus on Ülejõe kaupluse ja kohvikuhoone liisimine,? täpsustab Kelliäri pearaamatupidaja Küllike Uueküla. ?Ilmselt seepärast sattusimegi gasellide pingeritta.?

Ülejõe kauplusehoone, mis omal ajal ehitati raamatupoeks, on kahe ja poole aasta pärast Kelliäri omanduses. Kokku maksab Kelliäri hoone eest Hansaliisingule 2,2 miljonit krooni. Kelliäri ülejäänud kauplused asuvad rendipindadel.

Mööblitisleri oskustega Aivar Saukkonen alustas kaheksa aastat tagasi jaekaubandusega seetõttu, et oleks poeke, kus saaks oma talus kasvatatud juurikaid müüa. ?Paljud tuttavad ennustasid mulle peatset pankrotti,? meenutab Saukkonen. ?Konkurendid ongi pankrotiga lõpetanud, aga mina olen hoopis nende poed üles ostnud.?

Kelliäri oma ketti mujale Tartu piirkonda laiendada ei kavatse. ?Tegutseda ühes piirkonnas on meie teadlik strateegia,? räägib Küllike Uueküla. ?Kuna siin teisi kodukaupluseid pole, toob ostja raha meile.?

Väikepoodidele spetsialiseerunud Tartu hulgimüügifirma AS Judis juhatuse esimehe Madis Konsapi hinnangul on Kelliäri maksmisel ja suhtlemisel alati korrektne olnud. ?Väiksematel poodidel on üldjuhul oluliselt parem maksedistsipliin,? põhjendab Konsap väikeklientide eelistamist.

Saukkonen tunnistab, et pole kaheksa aasta jooksul korralikult puhanud. ?Olen jonnakas inimene ja raskuste kiuste edasi tegutsenud,? seletab Saukkonen. ?Kõik oma säästud ja teenitud kasumi olen jaekaubandusse investeerinud.?

Eelmisel aastal endisest kolikambrist ümber ehitatud kohvik ja saun on Saukkonenile järgmine tõestus, et ta saab hakkama. ?Annelinnas on praegu söögikohti vähe,? peab Saukkonen kohviku avamist heaks äriideeks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing